První dojmy z Prague Design Week 2016

První dojmy z Prague Design Week 2016

Předem jsme věděli, že Prague Design Week 2016 toho nabídne skutečně mnoho, ale z toho co jsme v jeho první den mohli zhlédnout nám doslova přecházel zrak.

K včerejšímu dni odstartoval již třetí ročník Prague Design Week, který bude v Kafkově domě u Staroměstského náměstí vítat návštěvníky až do neděle 8. května.

Hořeli jsme zvědavostí a tak jsme se na místo designu zaslíbené, stejně jako stovka dalších novinářů, vydali s dostatečným časovým předstihem. Než se dveře Kafkova domu otevřely široké veřejnosti, zúčastnili jsme se nejprve tiskové konference, po níž následovalo detailní zkoumání přítomných originálních exponátů a produktů, jež prostřednictvím jediného českého jarního designového svátku představuje 93 návrhářů a kreativců.

Zhlédli jsme mnoho zajímavého! Nad výtvory tvůrců užitého designu, šperkařů, módních návrhářů, ale i ateliérů škol nebo firem, prezentovaných v útulných, tematicky laděných koutcích, se nám často tajil dech. Proto musíme zdůraznit, že pondělí bylo jen začátkem. V následujících dnech se sem zcela jistě opakovaně vrátíme.

Z všudypřítomných designových skvostů člověku až přecházel zrak. Pokud bychom však měli vybrat alespoň pár příkladů, pak to jistě budou mísy ze dřeva Jiřího Chmelaře, originální patentkové ponožky GRÅPENGER, ručně vyráběné šperky Kaa-wa, nebo asymetrická svítidla české značky HORMEN a designérky Jany Hejdové.

  

Stejně tak velice milým překvapením pro nás bylo i pohodlné posezení na neobyčejném nábytku z kartonové lepenky. Ta už totiž dávno neslouží jen k výrobě krabic, což příkladně potvrzuje mladá česká designová společnost Kartoons, jež je dílem autora projektu Vojtěcha Beránka.

Pražský týden věnovaný designu ale nabídne i mnoho dalšího ze světa módy, proto se můžete těšit na další atraktivní výstupy. Anebo víte co? Zajděte si do Kafkova domu a sami na vlastní oči se přesvědčte o velkoleposti jak Prague Design Week samotného, tak i jednotlivých vystavovatelů. 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram