Rozhovor s Veronikou Benešovou

Rozhovor s Veronikou Benešovou

S Veronikou Benešovou (provdanou Štěrbovou) jsme si povídali o tom, jak vypadalo stvoření její nejnovější kolekce, co ji k jejímu vytvoření inspirovalo a do jaké nové fáze se v současné době posouvá její značka Sophistic by Veronika.

Veroniko, před pár dny jste představila světu svou novou kolekci Just the moment, jak byste ji našim čtenářkám popsala?

Má nová kolekce má dvě polohy. Jedna z nich je byznys a formální, druhou jsem nechala fotografkou Evou Neužilovou nafotit s converskami, abychom tím podtrhly nový záměr a ukázaly tak multifunkčnost některých kousků z kolekce.

V kolekci převažují jednobarevné modely a jednodušší siluety. Jedny šaty můžete zkombinovat s lodičkami a zlatými hodinkami a být za dámu, jindy si je můžete obléknout s vestou, na nohy nazout conversky, doplnit plátěnou taškou a vyrazit na nedělní brunch. Barevnost je tentokrát oproti jiným kolekcím také jednodušší. Použila jsme černou, bílou a královsky modrou v základu a jako akcent smaragdově zelenou. Díky tomu se dají jednotlivé modely z kolekce kombinovat i mezi sebou. Síla celé kolekce potom spočívá ve volbě materiálu. Díky zajímavé piké struktuře materiál příjemně láme světlo, a tím dostává pololesklý nádech.

Co vás konkrétně inspirovalo při navrhování kolekce? Vím, že jste se nedávno vdávala – měla vaše svatba na novou kolekci vliv?

Každá moje nová kolekce je jakousi osobní zpovědí a každou kolekcí se snažím vyprávět příběh.

Tento příběh pro sezonu Podzim 2014 je o životních okamžicích a prožitcích, proto kolekce nese název ‚‚Just the moment". Věřím, že okamžiky a momenty utváří životy nás všech. Přináší nám pocity štěstí, ale i bolesti, lásku a souznění či samotu… Obohacují naše životy o sebepoznání a zkušenosti, pomáhají utvářet naše životní sny. A jestli měla má svatba vliv na novou kolekci? Určitě ano, je to přeci velký okamžik v životě každé nevěsty! :-)

Jak vypadal proces vytváření Just the moment?

Ten byl také trochu jiný, něž u ostatních kolekcí. Na kolekci jsem pracovala zhruba od května. Nejprve jsem si určila téma a vytvořila si inspirační podklady. Poté následoval výběr materiálů a až na základě těchto prvků jsem začala skicovat a vytvářet první siluety.

Jak jste ze svého nedávného romantického květinového období přešla do jednoduchých střihů?

Myslím si, že je to přirozený vývoj. Se vzory jsem pracovala už od minulé podzimní sezóny a tento přístup k tvorbě vygradoval právě letos na jaře, kdy jsem používala vzorované materiály, tak že jsem je záměrně pomocí střihů přeměňovala do úplně jiné podoby. Nová podzimní kolekce měla být od prvopočátku jiná, ale když nad tím tak přemýšlím, už se mi po práci se vzory stýská.

Co se týká látek, spolupracujete s někým?

V nové kolekci jsou látky od italského dodavatele, nejedná se však o žádnou blízkou spolupráci. Látky a jejich zajímavé struktury jsem objevila v katalogu.

U výběru materiálu si pokaždé musím říct ,,Ano, to je ono“. A přesně takové to bylo i s těmito látkami. Hned, jak jsem je spatřila na malém ústřižku, začaly se mi v hlavě skládat návrhy a i celé modely. Hezky mi do představy kolekce zapadaly.

Vidím, že do nové kolekce jste zařadila i krajku, kterou jsem u vás ještě neviděla.

Ano, krajku mám v kolekci poprvé. Uvidíme, jestli mě bude bavit i nadále. A hlavně jsem zvědavá na reakce mých sophisticovaných – takto říkám svým klientkám.

Jaký kousek z nové kolekce je vaším favoritem?

Rozhodně černé šaty s šestidílovou sukní. Když jsem vytvořila první prototyp tohoto kousku a následně ho pak, jako všechny prototypy, fitovala na sobě, úplně se mi zatajil dech. Tyto šaty jsou 100 % Sophistic. Minimalistické, černé, můžete k nim nosit perly nebo v nich vyrazit na skútru do práce či večer do divadla. Jsou multifukční, jsou nadčasové, v šatníku budou fungovat řadu let a nikdy vás neomrzí.

Musím říci, že mi tento pocit potvrzují i mé klientky. Může si je obléknout tmavovláska, blondýnka, žena s jakoukoli postavou. Vůbec nevadí, když je někdo menší, šaty sice sáhnou s délkou sukně pod kolena, ale pořád vypadají dobře.

Navrhovala jste si své vlastní svatební šaty? Prozradíte nám, jak dlouho vám to trvalo a jak nakonec vypadala jejich výsledná podoba?

Šaty jsem si navrhla sama. Celá svatba byla ve stylu 30. let - art deco, což odpovídalo i místu, kde jsme se brali. Svatba probíhala v nádherné prvorepublikové vile a právě tento styl tam skvěle zapadal.

Vývoj mých svatebních šatů byl ale šílený.  První myšlenky vedly k levandulové, následovala vize tmavě modrých, dokonce jsem uvažovala i o kalhotách. Nakonec jsem se vrátila k lila barvě, kterou jsem ale doplnila bílou a nechyběla ani krajka. Silueta byla velmi jednoduchá, sukně byla šikmo střižená, takže krásně obtáhla boky, ale při pohybu se šaty krásně nesly. Na šatech se od skicování, hledání siluety, výběru materiálu a zkoušek po jejich finální podobu pracovalo 5 měsíců.

Neplánujete po takové zkušenosti navrhnout vlastní kolekci svatebních šatů?

Musím přiznat, že myšlenky na kolekci svatebních šatů jsem měla už v minulosti. Hodně nevěst za mnou chodí a chtějí, abych jim navrhla svatební šaty. V průměru deset nevěst za sezónu si k oltáři dojde ve svatebním modelu mé značky. Musím ale připustit, že nápad svatební kolekce mě po mé vlastní svatbě úplně opustil. Ráda zase příští sezónu vypravím deset nevěst, ale od svatebního tématu si teď ráda na chvilku odpočinu.

Před rokem jste spouštěla e-shop na stránkách své značky Sophistic by Veronika – jak se mu daří?

Myslím si, že e-shopu se daří velmi dobře. Jsou v něm k dostání základní produkty, které jsou se mnou dlouho. Jsem spokojená s tím, jak e-shop funguje. Přemýšlím i o tom, zda do e-shopu nedám i novou kolekci. Na druhou stranu si ale říkám, že bych se ochudila o ty emoce, které vidím na zákaznicích, když si vyzkouší nový model a vyjdou v něm ze zkušební kabinky. O tuhle část se asi zatím ochudit nechci.

Má vaše značka Sophistic by Veronika stálý okruh zákaznic?

Ano, má. Některé mé zákaznice jsou se mnou již několik let, chodí za mnou pravidelně do showroomu a jsou to spíše už kamarádky. Ptají se mě, kdy bude kolekce hotová, nakukují do dílny a chtějí vědět, z jakých materiálů a barev novou kolekci vytvářím.

Novou kolekci jsem nasměrovala trochu jiným směrem než ty předchozí a i tak se zákaznicím líbí a má pozitivní ohlasy, z čehož mám velkou radost.

Když se někomu zalíbí jeden z vašich starších modelů, má ještě vůbec šanci si ho koupit?

Takovou šanci samozřejmě má, jediné riziko je v materiálu. Ten už nemusím mít. Může se však použít jiný nebo velmi podobný materiál. Vždy však doporučuji osobní schůzku. Mohu při ní klientce doporučit drobné změny v proporci střihu, odstínu barvy a podobně. Někdy se mi stává, že touto cestou vytvoříme nový model. Důležitá však pro mě vždy zůstává spokojenost klientky.

Co na vás čeká v blízké budoucnosti? Plánujete přehlídku nebo nějaký jiný projekt?

Moji značku Sophistic by Veronika  čeká restart. Jeho předzvěstí je i nová kolekce Just the moment.

Bude kolem toho spousta práce, a to nejen mé jako módního návrháře. Mám kolem sebe lidi, kteří se budou zabývat PR, marketingem a dalšími oblastmi, jež k tomu patří. Obklopila jsem se týmem lidí, kteří vědí, jak na to. Mám pocit, že za 3 roky své existence Sophistic by Veronika došel do určité fáze, která je úžasná a s níž jsem spokojená, ale mám potřebu jít dál. 

Vytváříte kolekce z toho, co byste sama ráda nosila?

U každé věci, kterou začnu navrhovat, vyjdu z toho, co by se líbilo mně a co bych nosila já sama. Stává se mi ale i to, že umělecky to někdy přeženu, kousek si vezmu maximálně jednou a pak mi začne jeho okatost vadit. Okouká se mi. Jednoduché siluety jsou příjemné v tom, že vám umožní multifunkční využití a naprostou nadčasovost.

Když připravujete kolekci a víte, že ji budete prezentovat na módní přehlídce, má to na vás vliv?

Určitě má. Minulý rok jsem podzimní kolekci prezentovala na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend. Ta byla připravovaná se záměrem, že se modely objeví na mole.  Jsem u takového navrhování teatrálnější a musím zohlednit i to, že šaty budou v pohybu.

Můžeme se na přehlídku kolekce těšit i letos?

I tento rok plánuji přehlídku někdy v průběhu října. Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend si letos moc ráda užiji jen jako divák a přijdu podpořit své kolegy.

Zdroj: Facebook / Sophistic by Veronika, Eva Neužilová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram