S niche parfémem kupujete nejen vůni, ale i kus příběhu a duše jeho tvůrce

S niche parfémem kupujete nejen vůni, ale i kus příběhu a duše jeho tvůrce

Odbornice na haute couture parfémy a majitelka luxusního brněnského butiku Vavavoom Lucie Levenson nám prozradila ty největší zajímavosti z oblasti voňavkářského průmyslu. Dozvěděli jsme se například, co jsou niche parfémy a čím jsou unikátní, proč u vůní nevadí syntetika a co je takzvaná Perfume wardrobe.

Malý krámek s parfémy nedaleko brněnského Zelného trhu upoutá citlivé nosy ještě předtím, než vkročí dovnitř. Jemná směsice líbezných vůní zve každého milovníka kvalitních parfémů, aby se nechal omámit kouzlem výrobků té nejvyšší kvality, které často nejen svým složením, ale i designem a příběhem evokují promyšlené umělecké dílo spíše než “pouhý” parfém.

Já jsem v parfumerii Vavavoom strávila ještě spolu s kamarádkou velmi příjemnou hodinu, kdy jsme si za pomoci příjemné a parfémů velmi znalé paní prodavačky mohly vyzkoušet nepřeberné množství vůní – od smyslných a těžších květinových buketů přes omamné orientální parfémy až po ty letní, svěží či uklidňující, které člověka pohladí jako jemný mořský vánek.


Zdroj:vava-voom.cz

Lucie, ve svém butiku prodáváte výhradně takzvané niche parfémy. Prozradíte nám na úvod, o co jde a čím se tyto vůně liší od těch, které se prodávají v drogeriích?
Pro niche parfémy je typické to, že se vyrábí v limitovaném množství, převážně ručně za použití jen těch nejkvalitnějších ingrediencí a jejich tvorba nepodléhá trendům. Většina velkých firem si před uvedením parfému udělá rozsáhlou studii o tom, co ženám po celém světě voní nejvíc. Teprve pak se rozhodnou investovat do uvedení parfému na trh. Tato strategie však nakonec vede k podobnostem. Často jsou pak zákazníci z množství novinek a spin offů unavení a nevidí mezi nimi až tak velký rozdíl.

Niche parfumerie je jiná

Parfém vzniká po úplně jiné linii. Parfemář svým dílem vyjadřuje určitý zážitek či pocit a na trendy se neohlíží. S niche parfémem si nekupujete jen samotnou vůni, ale je v ní i kus příběhu a duše jejího tvůrce.

Když jste butik Vavavoom v roce 2016 zakládala, neměla jste obavy, že v konkurenci s již zavedenými značkami neuspějete? A vrací se vám dnes zákazníci?
Nebála jsem se. Věděla jsem, že značky a jejich parfémy, které chceme nabízet, jsou natolik jedinečné a kvalitní, že si svůj okruh zákazníků najdou. A je to pravda, zákazníci se nám vrací. Chtějí poradit, vyzkoušet nové věci. Mnozí si časem sestavují takzvané Perfume wardrobe, a mají tak doma parfém na každou příležitost i náladu. Pokud kouzlo niche parfémů odhalíte, už není cesty zpět. Samozřejmě se můžete na čas vrátit ke své oblíbené komerční vůni, ale myslím, že budete chtít jít stále dál.

 

Objevovat stále zajímavější vůně

Když k vám přijde zákazník, který je v oblasti niche parfémů nováčkem, co mu doporučujete a jak při výběru postupujete?
Určitě doporučuji zajít do niche parfumerie s proškoleným personálem a hned na začátku říct, že jste vlastně tento typ parfémů ještě nezkoušeli. Vyhnete se tak situaci, kdy vám prodejce nabídne něco extra silného či neobvyklého. U nás by takovým úvodem do niche mohla být například značka Ulrich Lang New York, speciálně jeho parfém Nandan Road nebo lehčí vůně od značky Heeley Parfums, například Verveine d'Eugène.


Zdroj:vava-voom.cz

Parfém je dobré zkoušet přímo na kůži. Na zápěstí se dává právě proto, že se na pulzním bodu rychleji odpaří a je to snadno dostupné místo, ke kterému můžete často přivonět. Určitě nevybírejte jen z papírků. Ty slouží k první indikaci, zda budete vůni zkoušet na kůži či nikoliv. Zkušený prodejce vám také řekne, které parfémy se na papírek nehodí vůbec a doporučí přímo zkoušení na kůži. Počítejte s tím, že na kůži se odhalí další vrstvy parfému a vůně se rozvine. U některých parfémů trvá až osm hodin, než se “odkryje” jejich základ. Jiné jsou vrstevnaté méně. Záleží na koncentraci a na tom, co chtěl parfumér vyjádřit.

Ve finálním výběru doporučuji nanést parfém do vlasů či na zátylek. Tam se bude uvolňovat postupně a poznáte, jak se v ní celý den cítíte. Někdo má i takzvaný Sleep Test. Navoní se na noc a ráno má jasno. Naopak v létě doporučuji vonět se spíše na oblečení. Vůně se ve vysokých teplotách bude uvolňovat pomaleji a déle vydrží.

Máte v nabídce i čistě přírodní parfémy? Jaké výhody či nevýhody takové parfémy mají oproti těm se syntetickými přídavky?
Vyhovují mi spíše parfémy, které obsahují i syntetické molekuly. U přírodních parfémů jste závislí na tom, v jaké kvalitě se zrovna ten rok urodily suroviny, a navíc máte omezené možnosti při jejich kombinování. Jak říká Andy Tauer, ikona světového niche parfémářství, který začínal výhradně s přírodními parfémy, syntetika vám dává jako parfémáři nové možnosti, a parfém tak dostane lepší rozměr. Nehledě na to, že v laboratoři můžete vytvořit vůni květin, které se přírodně extrahovat vůbec nedají, například konvalinky.

V nabídce máme jeden čistě přírodní parfém - Vetiver Veritas od Heeley Parfums. Určitě doporučuji vyzkoušet, je to zajímavé porovnání.

Každý zákazník si musí všimnout, že ceny parfémů se poměrně dost liší. Od čeho všeho se cena za parfém odvíjí a jak poznat ty opravdu kvalitní?
Cena parfému se skládá z mnoha položek, jako jsou suroviny, práce pafuméra, design flakonu, marketing a tak dále. U komerčních značek tvoří marketing obrovskou část ceny. Reklamy na niche parfémy naopak téměř neexistují. U nich se veškeré úsilí koncentruje do surovin a práce parfuméra. Přírodní látky ve vysoké kvalitě i syntetické molekuly jsou mnohdy velmi drahé. Například ceny růžového extraktu se velmi liší.  To, že je ve složení napsaná růže, ještě neznamená, že je parfém kvalitní. Záleží právě na tom, odkud výrobce růži nakupuje. S parfémy je to jako s vínem.

 

Vkus si obvykle tříbíte postupně

Poslední dobou se hodně mluví o veganství. Pokud by člověk chtěl veganský parfém, jakých složek by se měl vyvarovat? Jak se tyto složky získávají?
Tak to je otázka na samostatný článek. Využití výměšků ze zvířat v parfumerii má dlouhou a zajímavou historii. Naštěstí doba pokročila a živočišné složky se již nepoužívají, jsou nahrazovány synteticky. Snad kromě ambry šedé. Ta vznikne tak, že velryba pozře určitý typ chobotnice, jejíž zobák pro ni není stravitelný a v žaludku se obalí slizem, aby velrybu neporanil. Po určité době velryba tuto část vyvrhne. Musí pak plavat několik let na moři a díky působení slunce a soli zrát. Po čase moře tuto hmotu vyplaví na pláž v různých stádiích zralosti. Jsou lidé, kteří se hledáním ambry šedé živí, jelikož je velmi cenná. Znají trasy velryb a mořské proudy. Velryby se pro ambru neloví, jelikož čerstvá ambra je k ničemu a navíc se vytváří v žaludku jedné velryby ze sta.

Příkladem parfému s velkým množstvím ambry šedé je Freudian Wood od rakouské značky WienerBlut. Ambra dává vyniknout dalším složkám parfému tak, jak to syntetická látka nikdy nedokáže.


Zdroj:vava-voom.cz

Jaký parfém je Váš nejoblíbenější a co pro Vás jeho nošení znamená?
Oblíbenost parfémů se u mě střídá s náladou i počasím. Nicméně se často vracím k parfému 1001 od italské značky Nobile 1942. Vyrábí se ručně v Janově a mám k němu speciální vztah, jelikož jsme ho poprvé uvedli za osobní účasti tvůrců právě v Brně v roce 2018. Popisuje proces zachycení příběhů na papír, příběhů jako Tisíc a jedna noc od krásné a chytré Šeherezády. Obsahuje úžasné složky jako papyrus, červený čaj, šafrán, růže i santalové dřevo.


Zdroj:vava-voom.cz

Věříte, že parfém může ovlivnit i naši náladu, sebevědomí a podobně? Máte s tím nějaké zkušenosti?
Určitě. Parfémáři takto své vůně často používají. V každodenním životě volím parfém právě dle nálady a pocitu. Důležitý je také oufit a příležitost. Pafrém považuji za dovršení toho, jak ten den vypadám a jak chci působit. Některé vůně vám dají pocit neuvěřitelné něhy, s jinými se budete cítit jako femme fatale. 

Mohla byste na konec ženám doporučit složky, které by podle Vás v žádném „ letním“ parfému neměly chybět?
Výběr parfému je velmi individuální. Jedněm voní citrusy, druhým vanilka. Myslím ale, že v létě hledáme všichni osvěžení. Volila bych tedy mátu, verbenu, yuzu, rebarboru. I letní parfém je dobré mít na dřevitém či pižmovém základu, aby měl delší výdrž. Velmi zajímavé a efektivní jsou parfémy se solí, připomenou vám opravdové moře.

Za projektem butiku Vavavoom stojí podnikatelka Lucie Levenson, která reagovala na nedostatek českého trhu jak v nabídce, tak v servisu v oblasti haute couture vůní. Před šesti lety se tak při práci v oblasti interiérového designu začala oboru intenzivně věnovat a cestovat za jeho poznáním na odborné akce v zahraničí. První tradiční značky jsem poznala při studijním pobytu ve Florencii. Po této zkušenosti jsem si z cest ze zahraničí začala vozit právě tyto voňavé „suvenýry“ a později mi ze svých cest parfémy a svíčky začal vozit i můj manžel. V tu chvíli bylo jasné, že by i další milovníci vůní a niche značek už nemuseli vybírat podle recenzí na dálku nebo jezdit pro své oblíbené vůně tak daleko, a vznikl Vavavoom, popisuje důležité iniciační momenty.


Zdroj: Lucie Levenson

Butik Vavavoom se nachází pouhých pár kroků od Zelného trhu na ulici Starobrněnská. Za návrhem jeho interiéru stojí nositelé Národní ceny za rekonstrukci vily Tugendhat, architekti ateliéru RAW a autorkou fotografického souboru, který je součástí konceptu, je dvojnásobná držitelka ceny fotograf roku Czech Grand Design Bára Prášilová.

Zdroj:vava-voom.cz

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram