Udržitelné cestování

Udržitelné cestování

Nevíte, kam zavítat toto léto na dovolenou a nebo jen na chvilkový únik do přírody? My vám poradíme a nemusíte cestovat daleko za svým vysněným odpočinkem.

Pokud se zajímáte o udržitelnost, tato forma cestování je pro vás jako dělaná. „Zelené“ nebo také udržitelné cestování se stalo za poslední léta velmi populární. Ekologická turistika neznamená, že  musíte pouze spát ve stanu nebo „pod širákem“ a vařit si na ohni. Je to někdy jen o jednoduchých volbách, které učiníte při výběru vaší destinace. Pokud byste chtěli snížit svojí uhlíkovou stopu, vyberte si jakoukoliv destinaci ve svém okolí a nebo jen v České republice. Nemusíte tím pádem létat a ušetříte tím životní prostředí. Pokud budete chtít a máte dostatek času, zvolte způsob přepravy autobus či vlak, tímto také snížíte svojí uhlíkovou stopu a pomůžete planetě. Při výběru ubytování si zvolte to, které se řídí udržitelnými principy, jakou jsou čerpání energie ze solárních panelů, sběr dešťové vody či toalety s nízkým průtokem. 

Pokud nevíte kam přesně zavítat, cestovatelský portál trevor.cz vám nabídne neskutečně mnoho možností, kam můžete vyrazit za přírodou i v České republice. V jejich katalogu najdete i alternativní ubytování pro ty, kteří se chtějí vypravit za dobrodružstvím do přírody a zároveň udržitelně cestovat. 


Zdroj: se svolení trevor.cz

U břehu rybníka a mezi lesy na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje se nachází krásná Maringotka KvětLois. Tato skromná maringotka, která je na břehu rybníka, vám nabídne klidný čas strávený v obklopení přírody. Bez elektřiny a Wifi zde můžete na pár dní úplně vypnout a užít si svůj únik do přírody. Pro majitelku maringotky je ochrana přírody důležitá, a proto při rekonstrukci této maringotky bylo použito co nejvíce přírodních materiálů. Maringotka je vytápěná kamny a pitná voda se vozí v kanystrech. Venkovní sprcha s užitkovou vodou nahrazuje koupelnu a je k dispozici pouze suchá toaleta. Na úklid se v maringotce používají pouze ekologické přípravky, aby mohla voda bezpečně odtékat do přírody a nepoškodila ji. 


Zdroj: se svolení trevor.cz


Zdroj: se svolení trevor.cz

interier_iv_zdroj_trevor.cz.jpg
Zdroj: se svolení trevor.cz

Pokud byste chtěli jet do přírody pod stan, ale jste milovníci komfortu, glamping je pro vás jasnou volbou. Glamping je zkrácený výraz pro glamorous camping. Stanování uprostřed lesa naleznete v Pěčíně v podhůří Orlických hor. Prostorný a útulný stan s manželskou postelí, který má k dispozici vše od sociálního zařízení se sprchou a toaletou až po vybavenou kuchyňku, grill a posezení venku. Můžete si do stanu přidat další dvě lůžka, takže je to ideální místo i pro rodiny.


Zdroj: se svolení trevor.cz

Bydlení v korunách stromů?

Stromovny nabízí nevšední ubytování plné pohodlí nedaleko Českých Budějovic. Přesnou lokaci tohoto ubytování dostanete po zaslání rezervace, aby se zachovala tajuplnost a klid lesa. V tomto ubytování naleznete postel, koupelnu s chemickou toaletou, umyvadlo a sprchu. Voda je v tomto místě vzácná, a proto je jí omezené množství pouze s venkovní teplotou. Naleznete uvnitř tohoto „bunkru“ i krbová kamna a knihovnu, pro milovníky knih a romantiky jako dělané. Zásuvky zde nejsou, abyste si mohli užít krajinu a svůj pobyt naplno. Ale nebojte, mobil si tu můžete nabít a rozsvítit si po večerech nebude problém. Součástí tohoto ubytování je terasa, kde se můžete kochat krásným výhledem a najdete tam také vše potřebné ke grilování. 


Zdroj: se svolení trevor.cz

A na závěr jsme pro vás vybrali menší tip od redakce, kam byste měli rozhodně zajít s trevor.cz. Ve Středočeském kraji v Bernaticích se nachází unikátní jurta. Ukrývá se na pomezí Krkonošského národního parku a Adršpašských skal. Toto ubytování je inspirováno tradičními obydlí mongolských kočovných kmenů. Konstrukce je dělaná ze dřeva a izolace je z přírodních materiálů, jako je například ovčí vlna. Nedaleko se nachází i biofarma, kde si můžete pochutnat na lokálních produktech od různých hospodářů a zemědělců. K ubytování budete mít i k dispozici saunu či finské lázně. Po večerech si můžete udělat své vlastní domácí kino a koukat na večerní oblohu posázenou hvězdami. No, nezní to naprosto kouzelně? 


Zdroj: se svolení trevor.cz


Zdroj: se svolení trevor.cz


Zdroj: se svolení trevor.cz

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram