dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman

Už nevíte, co vařit? Inspirujte se rychlými, lahodnými a fit recepty na celý den!

Přidat na Seznam.cz
Izolace lidí v současné situaci přináší i svá pozitiva. Vaříme si domácí jídla, která prospívají našemu zažívání. Někdy jsme však už bezradní a tápeme nad tím, co připravit k jídlu a neustále tak opakujeme stejné pokrmy. Inspirujte se našimi fit recepty!
Zdravé recepty

Zdroj fotografie: TeeFarm z Pixabay

Snídaně

Avokádová pěna

Ranní přísun energie lusknutím prstů. Tento recept je nebývale rychlý, ale zato extrémně chutný! Oblizovat se budete ještě do oběda, za to vám ručíme.

Ingredience:

- 2 avokáda
- 2 banány
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce tuhé vrstvy kokosového mléka (pokud nemůžete sehnat, postačí trošku bezlaktózového)
- 2 - 3 lžíce kvalitního kakaa
- ovoce dle chuti

Postup:

Vše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte do vašich oblíbených skleniček a posypte libovolným ovocem.

Oběd

Dušená treska v citronové omáčce s celerovými hranolky

Treska patří k těm nejchutnějším mořským rybám a je bohatá na bílkoviny, vitamíny B6, B12, D, ale také na hořčík, draslík a omega-3 mastné kyseliny. Pokud ji pravidelně zařadíte do svého jídelníčku, zlepší se vám stav vaší kůže, zažívání, posílíte imunitu či snížíte stres. Doporučuje se také lidem s vysokým cholesterolem. Sama o sobě je velmi chutná, a tak nepotřebuje příliš kořenit. Při tepelné úpravě s ní zacházejte velmi rychle, protože její maso je mimořádně křehké. Celerové hranolky jsou k této mořské rybě vítanější přílohou než ty bramborové. Nepotřebují tolik oleje a budete se po nich cítit jednoduše fit.

Budete potřebovat:

- 2 menší filety tresky
- 3 polévkové lžíce kvalitního másla
- 1 menší citron (šťáva i kůra)
- 2 stroužky česneku
- 1 malou lžičku hořčice
- 1 polévkovou lžíci medu
- petrželku, pažitku či jarní cibulku na posypání
- trochu pepře
- 1 - 2 ks celeru
- mletou papriku
- himálajskou sůl
- tymián
- olivový olej za studena lisovaný

Jak na to:

Začneme s přílohou. Celer si očistíme, nakrájíme do tvaru hranolek a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Polijeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou, tymiánem a himálajskou solí. Hranolky v této směsi pořádně obalíme. Necháme péct v předehřáté troubě na přibližně 45 minut při 220 °C, přičemž po 20 minutách hranolky obrátíme.

Mezitím si připravíme tresku. Do hluboké pánve vložíme máslo, prolisovaný česnek, šťávu a kůru z citronu, hořčici, med a pepř a do omáčky vložíme tresku. Na mírném plamenu necháme rybu přibližně 10 minut dusit. Na závěr ji můžete posypat čerstvou cibulkou či petrželkou.

Večeře

Ratatouille

Tradiční francouzský pokrm plný zeleniny si získal i české domácnosti, ale poněkud v jiném názvu, kterým je lečo. Kouzlo tohoto zdravého hrnce spočívá v kombinaci rajčat, papriky, lilku, blahodárné cukety, česneku a voňavých bylinek. O příznivých účincích cukety jsme psali v tomto článku, kde mimo jiné naleznete další skvělé recepty. Tento pokrm je vhodný i pro vegany.

Do hrnce nakrájejte a přidejte:

- 1 lilek
- 2 velké cukety
- 2 zralá rajčata
- 2 červené papriky
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 cibule
- rozmarýn, tymián, pepř a himálajskou sůl

Všechny suroviny smíchejte a půl hodiny nechte podusit. Podávejte s křupavým krajícem chleba.

Zdroj fotografií: Instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY CUKETA ZELENINA RECEPTY

Související články

Tipy na dokonalé letní grilování

Pohodové chvíle u grilu s přáteli a rodinou vyhledáváme v létě prakticky každý víkend. Dnes vám přinášíme tipy, jak správně grilovat a co si na grilu nejlépe vychutnat.

Celý článek

A na co kliknete dnes

Sami to moc dobře znáte – vracíte se domů a přemýšlíte, co dnes budete vařit, ale už opravdu nevíte, kde vzít inspiraci? To už je minulost! Vaši bezstarostnou budoucnost v kuchyni představuje značka Tefal, která přichází na trh s revoluční novinkou – multifunkčním kuchyňským robotem Click & cook!

Celý článek

Užijte si poslední den v roce s našimi tipy na domácí silvestrovské pohoštění

Silvestr si obvykle spojujeme s dobrým jídlem a pitím. Pokud jej trávíte doma, záleží kolik času, energie a peněz chcete do silvestrovského pohoštění investovat. Možností je mnoho. Možná se rozhodnete pro jedno či více vepřových kolen, tisíc minijednohubek nebo neotřelé variace tradičních chlebíčků.

Celý článek

DESPERADOS JE INSPIRACE NEJENOM PRO ČESKÉ UMĚLCE

Unikátní pestrobarevné malby tří českých výtvarníků promítnuté na průhledné plexisklo zachytila kamera. Ochucená piva Desperados vyostřená tequilou podněcují temperament i svobodu osobnosti.

Celý článek

Dopřejte si luxusní start dne: Brunch je jasnou volbou pro letní víkendy a dovolenou

Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času, užít si jich, než se síla letního žáru projeví naplno. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche .

Celý článek

Vařte zdravě a chutně s multifunkční horkovzdušnou fritézou 9v1

Multifunkční kuchyňské pomocníky, kteří nám šetří nejen čas, ale také místo v kuchyni, v dnešní uspěchané době zejména oceníme. S horkovzdušnou fritézou 9v1 bude vaření opravdový zážitek pro začátečníka i ostříleného kuchaře.

Celý článek

Šéfkuchař Ondra Slanina a komička Adéla Elbel vydávají společnou kuchařku

Novinkou na trhu je unikátní kuchařka pro celou rodinu s výmluvným názvem Adéla ještě nevečeřela. Byla vytvořena pro inspiraci pokročilým kuchařům i na pomoc začátečníkům.

Celý článek

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Hliněná Bašta se těší na babí léto. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Celý článek