V roce 2016 se začnou prodávat létající auta

V roce 2016 se začnou prodávat létající auta

Že létající auta již skutečně létají, to není žádná novinka. Novinkou však je fakt, že od roku 2016 si je bude moci pořídit každý, tedy každý milionář!

Futuristické létající auto jako z amerického animáče Jetsonovi nebo dnešního seriálu Futurama už nepatří pouze do csi-fi příběhů. Je skutečné a již v polovině roku 2016 by mělo jít do prodeje.

Vynálezci po celém světě se od počátku 20. století snaží kombinovat jednoduchost a užitečnost jízdy se svobodou létání. "Létající auto" se stalo snem, který se nikomu nedařil splnit. Až do teď!

Nebo spíše do roku 2006, kdy letecká společnost Terrafugia přišla s prvním prototypem létajícího auta s názvem Transition®, které představovalo kombinaci letadla a auta, nevyžadující obsluhu vyškoleným pilotem.

Transition® přináší novou úroveň svobody, flexibility a zábavy v osobní dopravě. Konstrukce z uhlíkových vláken a inovační mechanismy umožňují snadné a zábavné létání i řízení. Transition® je vybaven klasickým volantem, plynovým a brzdovým pedálem pro jízdu po zemi, při letu se ovládá taktéž pedály a kniplem.

Jezdí na bezolovnatý automobilový benzín a přechod mezi pozemním a vzdušným režimem je srovnatelný se stažením střechy u kabrioletu.

Jedinou nevýhodou je potřeba vzletové plochy od 518 metrů. Proto se společnost rozhodla vyrobit praktičtější model TF-X.

TF-X je dokonce čtyřmístné létající hybridní auto na elektrický pohon, který dokáže vertikálně vzlétnout i přistát.

Výhodou jsou také menší rozměry vozidla, umožňující parkovat i v menší garáži. Na druhou stranu i tento model vyžaduje pro vzlétnutí prostor o velikosti tenisového kurtu a bez jakýchkoli překážek jako jsou elektrické dráty, semafory či pouliční lampy.

Létající auto bylo původně uvedeno do provozu jako pouliční právní letoun, který může být převezen do a z obecných letišť. Nelze ho tedy chápat jako pozemní dopravní prostředek. Spíše jde o pojízdné letadlo, než létajícího auto.

Transition se svou rychlostí 100 km/h může jezdit nejen po silnici, ale i po dálnici. Podle slov Carla Dietricha, výkonného ředitele a spoluzakladatele letecké společnosti Terrafugia, by měl jít Transition do veřejného prodeje již od poloviny roku 2016 s tím, že předběžná cena se pohybuje kolem 279,000 dolarů.

Již teď společnost zaregistrovala více než 100 objednávek, za rezervaci však zájemce musí zaplatit vratnou zálohu v hodnotě 10,000 dolarů.

Tohoto miláčka si tedy pořídí jen ten, kdo má na kontě pěkných pár milionů.