Vitra Design Museum v rámci hlavního tématu zkoumá roli žen ve světě designu a představuje ikonické kusy od světových autorek

Vitra Design Museum v rámci hlavního tématu zkoumá roli žen ve světě designu a představuje ikonické kusy od světových autorek

Vitra v jeho rámci zkoumá role ženy v designu nábytku i přístup muzea k vytváření samotné sbírky. Nové přírůstky můžete vidět od Ingy Sempé, Reiko Tanabe, Matali Crasset a Gunjany Gupty.

foto: se svolením VITRA DESIGN

Produkty ilustrujících legendární spolupráci mezi Rayem a Charlesem Eamesovými můžete vidět až do května 2022 v budově Vitra Schaudepot. Kromě světově proslulých autorek budou k vidění také díla mladých designérek.

Výběr nazvaný Designérky ve sbírce Vitra Design Musea jako první téma roku odráží skutečnost, že práci žen, a to jak v designu i v dalších oblastech, je často věnována malá pozornost ze strany historiků, sběratelů, kurátorů i veřejnosti. Muzea mají v tomto kontextu zvláštní zodpovědnost, stejně jako média a univerzity, protože spoluutvářejí trendy a představy o tom, co je relevantní a dokážou ovlivňovat status ikony a osobní úspěch. Téma přítomnosti designérek ve sbírce se snaží posílit povědomí o práci designérek a poskytnout jim stejně silný hlas ve veřejném diskurzu. V rámci tohoto tématu budou zkoumány jednotlivé designérské osobnosti a designérské kolektivy, studia a partnerství.

foto: se svolením VITRA DESIGN

Červnové hlavní téma dokumentuje probíhající společenské změny a ukazuje nový pohled na sbírku Vitra Design Musea. Jednotlivé výstavy vynesou na světlo nové přírůstky, poklady z archívu a další poklady ze sbírky. Předměty v druhém plánu přitahují pozornost k ikonám sbírky, například k jedinečnému stolu Mesa od Zahy Hadid nebo židli z ocelových trubek od finské designérky Maija-Liisy Komulainen, která změnila tok dějin designu. Mezinárodní hostující kurátoři, včetně Khushnu Hoof, vystaví své oblíbené předměty spolu s díly mladých designérů - Lisy Ertel nebo Anne-Sophie Oberkrome. Od září 2021 bude do stálé sbírky Vitra Schaudepot začleněna další tvorba designérek.

foto: se svolením VITRA DESIGN

Hlavní téma ve Vitra Schaudepot je předehrou k dlouhodobému a hlubokému přehodnocení role ženy v designu ze strany Vitra Design Museum. Další fáze projektu zahrnuje především výstavu Tady jsme! Ženy v designu od roku 1900 do současnosti (25. září 2021– 6. března 2022), která bude zahájena na podzim 2021 v hlavní budově Vitra Design Musea. Zatímco celoroční hlavní téma ve Vitra Schaudepot využívá sbírku muzea jako výchozí bod, výstava ve Vitra Design Museum rozšíří záběr o další oblasti designu i širší společenský kontext od počátku 20. století.

foto: se svolením VITRA DESIGN

foto: se svolením VITRA DESIGN

foto: se svolením VITRA DESIGN

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram