Zajímavosti z královské svatby Harryho a Meghan

Zajímavosti z královské svatby Harryho a Meghan

Princ Harry, vnuk královny Alžběty II. se ve svých 33 letech oženil s o tři roky starší americkou herečkou Meghan Markle. Jaké zajímavosti svatbu provázely?

1. Nový titul

Oba novomanželé získali sňatkem nový titul. Harry je nyní vévoda ze Sussexu, hrabě Dumbarton a baron Kilkeel. Meghan bude nyní známa jako Její královská Výsost vévodkyně ze Sussexu. Nezapomenutelným okamžikem bylo zbožné kázání Nejsvětějšího otce Michaela Curry.

2. Jedinečná nevěsta

Meghan je první nevěstou, která není Britka, je starší než princ Harry, je rozvedená a má za sebou kariéru herečky. 

3. Kráčela sama

Část cesty k oltáři kráčela za ženichem úplně sama, pouze s mládenci, kteří ji pomáhali s vlečkou. Po zbytek cesty ji doprovodil princ Charles. Její vlastní otec se bohužel ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit.

4. Řada známých osobností

Při této příležitosti nechyběla celá královská rodina v počtu 30 anglických aristokratů a dále pak významné osobnosti jako Oprah Winnfrey, tenisová šampionka a nejlepší kamarádka nevěsty Serena Williams, herec George Clooney s manželkou Amal, sir Elton John nebo také David a Victoria Beckham. 600 nejbližších bylo pozváno přímo na hrad. Objevily se tam také dvě Češky - topmodelka Tereza Maxová a nutriční specialistka Gabriela Peacock. Ostatní si na tento krásný pár museli počkat před kaplí a dále pak v uličkách před hradbami.

5. Proslov Harryho tety

Proslov pronesla lady Jane Fellow, Harryho teta, sestra Diany. Její řeč byla plná radosti a naděje.

6. Nezvyklá náklonnost

Když se snoubenci setkali u oltáře, zašeptal údajně princ Harry své nevěstě, že vypadá úžasně. Během dvou a půl hodinového obřadu se drželi za ruce a vyměnili si nespočet úsměvů.

7. Velmi střídmé šaty

Čisté a elegantní šaty Meghan Markle moc slušely. Dvojité hedvábí s lodičkovým výstřihem a dlouhými rukávy ctily tradici. Šaty navrhla britská designérka Clare Waight Keller za francouzský módní dům Givenchy. 

8. Bez politiky

Svatba Harryho a Meghan byla rozhodně uvolněnější než svatba Williama a Kate před sedmi lety. Na té bylo k vidění hodně vážnosti, velkoleposti, spoustu hodnostářů a politiků. Novomanželé si to mohli dovolit proto, že Harry je až druhým synem prince Charlese, takže není očekáváno, že by usedl na trůn. Nemá tedy povinnost být tak svázaný, může se uvolnit a tradice lehce upravit podle své potřeby.

9. Polibek až před kaplí

Polibek během obřadu je z královských svateb vyjmut. Proto to poprvé, co se Harry a Maeghan políbili jako čerství manželé, bylo až před kaplí Svatého Jiří.

10. Kočár s čtyřspřežím po obřadě

Novomanželé se po obřadě projeli královským kočárem Ascot Landau, ve kterém jel své svatební kolečko před pár lety i Harryho starší bratr, princ William.

11. Svatbu odsvědčil Harryho bratr

Za svého svědka si již Vévoda ze Sussexu vybral svého bratra Williama - Vévodu z Cambridge. Oplatil mu tak jeho žádost o bratrovo svědčení při sňatku s Kate Middleton v roce 2011.

12. Bohatá květinová výzdoba

Hrad Windsor byl ze strany západních schodů vyzdoben stovkami světlých květin.

13. Sledoval celý svět

Přímý přenos ze svatebního obřadu sledovalo 1,9 miliardy lidí. Na ulicích Windsoru pak bylo přítomno více než 100 tisíc diváků.

14. Harry bude nosit snubní prsten

Na rozdíl od svého bratra se princ Harry rozhodl nosit snubní prsten.

15. Charlotte oficiální družičkou, George mládencem

Kate Middleton se svými dětmi dorazila až těsně před nevěstou. George i Charlotte posléze doprovodili Meghan v procesí družiček a malých mládenců. Když novomanželé vycházeli uličkou z kaple sv. Jiří, princ George a princezna Charlotte již zůstali po boku svých rodičů.

Další královskou svatbu můžeme očekávat nejdříve za dvě desítky let, až se bude ženit prince George. Prozatím si v mysli uchováme nádherné vzpomínky z tohoto velkolepého dne Harryho a Meghan.

nytimes.com, facebook.com, Odd Andersen, Ben Birchall, Jane Barlow

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram