Obilovny jsou důležitou složkou naší stravy. Zjistěte proč! – 1. díl

Obilovny jsou důležitou složkou naší stravy. Zjistěte proč! – 1. díl

Obiloviny jsou ušlechtilé trávy, které ve svých semenech obsahují potřebné látky pro naše tělo

Některé jsou prospěšné více, jiné méně
Pšenice, zejména pšeničné klíčky patří mezi hlavní zdroje vitamínu E, který je silným antioxidantem. Další prospěšnou obilovinou je oves, a to díky vysokému obsahu bílkovin oproti ostatním obilovinám (v ovsu je obsaženo 14-21 % bílkovin, které mají vynikající skladbu aminokyselin), prospěšných tuků (z nichž většinu tvoří nenasycené kyseliny, které jsou pro naše tělo velmi důležité) a lehce rozpustné vlákniny.

Co obsahují a proč tu kterou obilovinu jíst
Obiloviny jsou hlavním zdrojem polysacharidů, tj. škrobů, které jsou v nich obsaženy v 55 až 80 %. V obilovinách najdeme také vlákninu, která podporuje pohyb střev, pomáhá odstraňovat z těla odpadní látky, dává pocit sytosti a také snižuje glykemický index škrobu. Škrob je zdroj energie, izolovaný škrob má vysoký glykemický index. Obiloviny obsahují také malé množství tuku, 1-7 %, vody 14-15 % a neplnohodnotné bílkoviny, tj. neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny a je třeba je kombinovat s jinými zdroji bílkovin, nejlépe s bílkovinami živočišného původu. Bílkoviny pšenice, ječmene, žita a ovsa obsahují lepek. Obiloviny jsou zdrojem vitamínu E, který je antioxidantem, vitamínů skupiny B (kromě vitamínu B12) a minerálů fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, křemíku, železa, vápníku. Pšenice Je nejrozšířenější a u nás nejvíce používanou obilovinou. Z pšenice se vyrábí hlavně mouka, která je součástí mnoha potravin a pokrmů. Našemu zdraví je prospěšná celozrnná, tj. vysokovymletá mouka, která obsahuje nejen sacharidy, ale také rostlinné tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály. Bílá pšeničná mouka (nízkovymletá)1 obsahuje pouze škrob a lepek, tj. našemu tělu dodá pouze energii, nic víc. Pšenice slouží také k výrobě krupice a pšeničných vloček. Z loupané pšenice se vlivem tlaku a teploty vyrábějí pufované a extrudované výrobky, tzv. pšeničné chlebíčky. Pro naši výživu mají význam i pšeničné otruby a pšeničné klíčky, ze kterých se vyrábí olej.

Ječmen 
Z ječmene se vyrábí hlavně kroupy a slad, který je základní surovinou při výrobě piva. Ječmen je součástí kávovin, náhražek kávy. Méně používaná je ječná mouka.

Žito
Žito slouží hlavně k výrobě hladké žitné mouky, která je surovinou žitných a pšenično-žitných chlebů. Žito je také součástí kávovin, náhražek kávy, ze žita se také vyrábí lihovina zvaná gin.

Oves
Oves slouží hlavně k výrobě ovesných vloček. Ovesná zrna se čistí, loupou, napařují, lisují a suší, a tak vznikají vločky. Ovesné vločky nelze dlouho skladovat, kvůli vysokému obsahu tuků brzy žluknou.

Co z které z nich vařit
Pšenice Používá se hlavně k výrobě mouky, a to hladké, polohrubé, hrubé, chlebové a krupice. Hrubá mouka je vhodná na vaření, používá se k přípravě knedlíků, noků apod. Polohrubá pšeničná mouka je vhodná na pečení pečiva (kromě chleba), lze z ní připravit ale i placky. Hladká mouka je vhodná na pečení, např. k přípravě piškotového těsta, na zahušťování a obalování. Pšeničná krupice se často používá na přípravu krupicové kaše, krupice z tvrdé pšenice (tzv. semolina) slouží k výrobě těstovin. Chlebová mouka je hlavní surovinou pro výrobu chleba. Z loupaných napařených a lisovaných pšeničných zrn se vyrábějí pšeničné vločky. Ty se konzumují s bílým jogurtem a ovocem nebo slouží k přípravě müsli, lze je také přidat např. do ovocných salátů. Pšeničné klíčky se hodí do zeleninových salátů.

Ječmen
Ječné kroupy a krupky se přidávají do dušených jídel a do polévek. Ječnou mouku lze použít do krémů, do pečiva, knedlíků a také jako zavářku.

Žito
Žitná mouka slouží k přípravě chleba a perníků. V obchodech zdravé výživy si lze také koupit žitné vločky, které se přidávají do zeleninových salátů nebo se konzumují s bílým jogurtem.

Oves
Z ovesných vloček lze připravit chutné sladké i slané kaše, např. sladkou ovesnou kaši s jablky a skořicí nebo slanou kaši s mrkví, ovesné placky. Ovesné vločky jsou hlavní surovinou pro přípravu müsli. V obchodech najdeme jeho různé druhy, ale vždy se jedná o výrobky s vysokým obsahem kalorií. Je vhodnější si připravit doma zdravou variantu, kde pražíme vločky na sucho, nepřidáváme do nich tuk, čokoládu, ani cukr. Do pražených vloček na sucho lze přidat med nebo rozinky a sušené ovoce, čerstvé ovoce a oříšky. K müsli je vhodný bílý jogurt a čerstvá šťáva z jablek, pomerančů nebo grapefruitů. Müsli je nabité energií a zdraví prospěšnými látkami, je proto vhodným jídlem na začátku dne.

 

Zdroj: Fotolia.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram