Omluva Victoria's Secret nestačila, lidé po celém světě protestují proti jednostranné módě

Omluva Victoria's Secret nestačila, lidé po celém světě protestují proti jednostranné módě

"Móda nás zklamala!" křičely protestující ženy před hlavní centrálou značky Victoria's Secret v Londýně. Slavná transyoutuberka Nikita Dragun se zase rozhodla značce dokázat, že módní politika, kterou vyznává je moc konzervativní a zastaralá, a tak sama natočila Fantasy Fashion Show ve spodním prádle.

Minulý týden zažily ulice Londýna šok. Na jedné z nejrušnějších ulic Londýna - Oxford Street, kde se nachází kromě jiného i hlavní budova vedení světoznámé značky Victoria's Secret. A právě před touto budovou se sešla skupinka žen, oděných pouze ve spodním prádle, požadující větší módní diversitu. Tato dynamická reakce přišla po mediálně sledované přehlídce Vicotria's Secret v New Yorku. Pár dní před přehlídkou totiž v rozhovoru pro magazín Vogue řekl marketingový ředitel značky, že on sám by nechtěl na přehlídce VS žádnou plus-sized ani transgender modelku.

Ačkoli se za celý incident Victoria's Secret omluvila, emoce, zdá se, ještě neusnuly. Protesty je znovu oživily. Skupina žen, které se polonahé objevily před hlavní centrálou společnosti, protestovaly proti neotřepanému chování šéfa marketingového oddělení VS. Jedna z žen dokonce měla v rukách nápis s hashtagem 'fallenangels', což je přímá reference na klasické VS modelky, které jsou také často nazývány, jako Victoria's Secret Angels. Protest byl organizován značkou Nu Nude, která se dlouhodobě orientuje na propagaci pozitivní módy pro ženy všech velikostí.

Proti vyjádření šéfa marketingu Eda Razeka se ostře ohradila i zpěvačka Haley, která na newyorské přehlídce také vystupovala. Sama napsala prohlášení na sociální sítě. Vyzvala všechny osoby, které se díky tomuto prohlášení cítí jako cizinci, jako ti druzí, že nejsou sami a že ona jako bisexuálka vždy stojí a bude stát za LGBTQ komunitou. Další známou osobností, která se však s nesouhlasem vypořádala po svém, je známá transgender youtuberka Nikita Dragun, která natočila vlastní reklamu na spodní prádlo dle propozic Victoria's Secret Fashion Show. Prádlo, které na videu propaguje, je Victoria's Secret Fantasy Bra, která je jednou z nejvíce exkluzivních letošních kolekcí vůbec a na přehlídce ji předváděla modelka nejdéle proklamovaná jako andílek Victoria's Secret Adriana Lima.

Stále více a více celebrit upozorňuje na to, že móda by neměla být pouze jednostranná, zaměřená na krásné štíhlé modelky, které často navíc bývají upravovány v počítačových programech, ale měla by být prostě pro všechny. Pro všechny typy postavy, odstínů pleti, výšky i pohlaví. Victoria's Secret však odmítla incident dále komentovat a žádné radikální změny se proto v její politice výběru modelek neočekávají.

Daily Mail Online; BuzzFeed

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram