Řetězec H&M kritizován za zaměstnávání 14letých pracovníků

Řetězec H&M kritizován za zaměstnávání 14letých pracovníků

Dalo by se říci, že snad na každý módní řetězec dříve či později někdo ukáže a začne jej kritizovat. Nyní se vedení obchodů H&M asi pěkně zapotí.

Ve Švédsku byla vydána nová kniha objasňující z výrobních procesů značky H&M mnohé. Autor knihy měl v oděvních továrnách v Myanmaru sám pracovat a tak mohl sledovat, jak se zde zaměstnávají i děti ve věku 14 let.

Není to však hudba daleké historie, nýbrž rok 2013. Rozhovory s patnáctiletými dívkami, které v továrnách nedaleko hlavního města pracují více než 12 hodin denně, jsou víc než přesvědčivé. Továrny Myanmar Century Liaoyuan Knitted Wear a Myanmar Garment Wedge tyto praktiky vedly v rozporu s místními zákony, ale i v rozporu se světovými standardy v rámci Mezinárodní organizace práce.

H&M na svou obranu vydalo prohlášení, že přijali opatření vůči oběma továrnám, avšak brání se, že brigádnici ve věku 14 až 18 let nutně nepodněcují porušování zákona ve smyslu dětských prací. Dětskou práci by podle svého vyjádření netolerovali.

V Myanmar je však nízká mzda a špatné pracovní podmínky již jakýmsi standardem, a to díky rychle rostoucímu oděvnímu průmyslu. Loni v srpnu země zvedla minimální mzdu na 2,80 dolaru za osmihodinový pracovní den, což je jedna z nejnižších mezd vůbec. Myanamar potřebuje zůstat konkurenceschopnou oblastí vůči Vietnamu a Kambodži, kde je mzda nyní již podstatně vyšší.

Oděvní společnosti, pro něž v těchto končinách vyrábí jakékoliv zboží, snad časem samy od sebe zvednou vlnu nevole za lepší pracovní podmínky. I když větší zisk zatím zůstává jistě na prvním místě…

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram