Rozhovor s Martinem Štefánkem, majitelem nového Café & Lifestyle - Lounge v thajském stylu

Rozhovor s Martinem Štefánkem, majitelem nového Café & Lifestyle - Lounge v thajském stylu

Povídali jsme si s majitelem nového Café&Lifestyle-Lounge Farrango Martinem Štefánkem o unikátním designu v duchu asijské kultury, originálních dobrotách a zajímavém zaměření baru.

Móda.cz se nechala okouzlit jedinečným interiérem nově otevřeného Café&Lifestyle - Lounge Farrango a jejich vynikajícími dortíky. Během focení zpěvačky Kristie, která v prostředí kavárny fotila pro luxusní francouzskou značku Sinkkéquanone, jsme si příjemně popovídali s majitelem Martinem Štefánkem, který nám prozradil své plány spojené s módou a podporou začínajících mladých návrhářů.

Proč jméno Farrango?
Protože pochází od slova Farang a takto Thajci nazývají bělochy. Pochází to ze slova Frank. Bylo to v době kolonizace Indočíny, kdy Francouzi kolonizovali Vietnam, Laos a Kambodžu a snažili se kolonizovat i Thajsko. A první běloch, který vstoupil na jejich půdu, byl Francouz. Říkalo se jim Frankové, takže Frank - Farang.

Na první pohled nás zaujala výzdoba. Odkud pochází?
Celá výzdoba kavárny je dovezená z Thajska, Barmy a Kambodži, je tu spoustu starožitností, autentické sochy. Není zas tak jednoduché je sem dostat, protože v Thajsku a Barmě platí zákaz vyvážet jakékoliv napodobeniny Buddhy. Musí se o to požádat ministerstvo kultury a trvá to asi 12 měsíců, než něco takového vyvezete. Nesmí to být starší 80 let. Já jsem tam bydlel 13 let a ještě tak napůl bydlím, takže jsem do Čech dostal ty starožitné sochy v rámci stěhování, jinak by to asi nešlo.

Tématika napovídá, že se budete specializovat na thajskou kuchyni.
Ano vyrábíme si i koktejly z typických asijských ingrediencí, používáme hodně marakujové pyré, mangové pyré, děláme si je sami z čerstvého ovoce. Specialitou je Marakujové Daiquiri, které je naprosto vynikající.

Co se týče dortů, děláme si je sami stejně jako další slané věci. V plánu máme také začít vyrábět vlastní slané páje, něco jako Quiche, ale ve stylu Tom Yum a mnoho podobných věcí typických pro Thajsko, např. s krevetami, Tom Yum pastou nebo červeným a zeleným kari.

Při výrobě dortů používáme dnes hodně oblíbenou marakuju. U nás se ji říká Mučenka. Používáme také hodně zelený čaj, který je oblíbený v Koreji a Japonsku, kde se z něj pečou různé sušenky a podobně. Máme dorty s pěnou ze zeleného čaje. Zelený čaj je hlavně zdravý. Na výrobu dobrot ze zeleného čaje se používá zelený prášek, zvaný Macha, je to koncentrovaný rozemletý zelený čaj. Dále sezam, zázvor a chilli v kombinaci s čokoládou, což je velmi, velmi oblíbená věc.

Na co se můžeme těšit, přijdeme-li večer do lounge?
Večer jsou tu DJ´s , hraje se tu spíš ve stylu lounge. Já tady nechci žádnou diskotéku, upřednostňuji spíše styl-baru, kde se lidé budou cítit opravdu dobře a kde se i slyší. Máme tady velmi příjemné ceny. Hodně se zaměřujeme na šampaňské. Skvělá cena je např. za Möet, které vyjde jen na 1150 Kč, což tady v Praze asi hned tak nikde nenajdete.

Jakou máte představu o fungování baru?
Nejen dělat pohodový klub, ale také podporovat různé lidi. Jako jsou začínající designéři, stylisti, vizážisti a módní návrháři. Umožnit jim, aby si zde mohli udělat zdarma vlastní přehlídky a účastnit se jich i trošku aktivně. Dám jim možnost a prostor, kde by se mohli scházet. Možná i mladí malíři. Dokážu si představit, že bychom tady uvolnili dvě tři stěny, kde by se mohli zviditelnit.

A jaký máte vy osobně vztah k módě? Proč zrovna spojení baru a módy?
Móda se mi líbí, i když ve svém věku se snažím být trošku umírněný. Člověk už přemýšlí nad tím, zda se zrovna tohle triko hodí k jeho věku a podobně. Dneska už to asi nebude žádné Fendi a nějaké šílenosti od Dolce &Gabbana a síťovaná tílka. Na to už asi nemám postavu. Ale vztah k módě mám dobrý a v oblasti módy se hodně pohybuju. Jezdím pravidelně do Milána, kde mám mnoho přátel a pohybuju se hodně také na Středním východě, co se týče módního businessu. Díky tomu jsem také poznal mnoho značek, které tady u nás ještě nejsou. V Praze je velký problém hlavně s pánskou módou.

Za pohodovou atmosférou v krásném prostředí Café&Lifestyle - Lounge Farrango můžete přijít každý den od 11 hodin. Příjemný večer v Lounge si můžete užít každý čtvrtek, pátek a sobotu od 22 hodin a to na Vinohradské 1789/40.

 

Zdroj: Martin Stefanek a Móda.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram