Společnost Louis Vuitton prohrála spor o ochrannou známku

Společnost Louis Vuitton prohrála spor o ochrannou známku

Vzor kostiček na obrázku je pravděpodobně všem moc dobře známý. Většina si ho zároveň pojí exkluzivně se značkou Louis Vuitton. Tomu je ale zřejmě konec. 

V roce 1998 si společnost Louis Vuitton nechala registrovat ochrannou známku na svůj vzor kostky pod označením Damier. Jedná se o ten vzor kostky ve dovu odstínech hnědé, na který jsme zvyklí na jejich cestovních zavazadlech i kabelkách. Přesně ten, který je hned po monogramu LV druhým nejikoničtějším vzorem pro danou značku. Po 13 letech ji ale byla ochranná známka na kostkovaný vzor odebrána.

Louis Vuitton se tedy pusti do soudní pře s vidinou získat zpět ochrannou známku a ubránit se tak hromadnému kopírování jeho ikonického vzoru. Soudní spor ale na základě dostupných informací prohrál. Jeho požadavek na navrácení ochranné známky Hlavní soud pro EU zamítl. 

Vysvětlení, proč nebyla známka znovu povolena, je poměrně banální. Soud před pár dny označil kostku Damier za "jeden z obecně nejpoužívanějších vzorů k zdobení" a také jako "velice jednoduchý", tudíž zřejmě nehodný ochranné známky. Dokumenty soudu hovoří o vzoru především ve smyslu, že není dostatenčně signifikantní, aby mohl být chráněn známkou. Jak se společnost Louis Vuitton zachová dál, není tak úplně jasné - její mluvčí se k výsledku zatím nevyjádřil. Ale že by vzdala boj a kus svého dědictví, se nám nechce věřit...

Zdroj: fashionista.com; nymag.com 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram