Jak zažít pravou vánoční atmosféru

Jak zažít pravou vánoční atmosféru

Vánoce. Pro mnohé z vás je možná toto slovo synonymem pro shon, stres a hektičnost. Svátky ale nejsou jen o perfektně naklizených domech, dárcích a výzdobě. Není divu, že mnoho dospělých mezi tím vším tlakem nemohou najít ten “pravý duch Vánoc”. 

My vám dnes poradíme, jak si toto období užít tak, abyste načerpali potřebnou energii, užili si pravou vánoční atmosféru a možná i trochu nostalgicky zavzpomínali na dětství.

Nic vás nenaladí na svátky lépe než vzpomínky. Očima dítěte bylo tehdy všechno úplně jiné – čas běžel neskutečně pomalu, vůně jehličí a cukroví se linula domovem, ale vy jste odolali, protože jste chtěli vidět zlaté prasátko. Vůně štědrovečerní večeře byla spojena s šimravým pocitem v břiše, který značil těšení na vytoužené dárky. Každý jsme jistě měli i jednoho člověka v rodině, který záměrně dojídal svou porci velmi pomalu a čekalo se na ten moment, až konečně dojí poslední kousek bramborového salátu. A pak, po dlouhém čekání, konečně cililink a pohled na slavnostně nazdobený stromek s krásně zabalenými dárky. Jako dítě jste zkrátka dokázali přítomný moment prožít opravdu naplno.

To, co nás od přítomnosti v dnešní době odvádí, jsou jednoznačně všechny digitální přístroje. Přísně zakázány jsou pak pracovní e-maily, ty vám k naladění příliš nepomohou. Naproti tomu staré zvyky a čas strávený s rodinou vám naopak dokážou podpořit nostalgické vzpomínky a umožní prožít Vánoce znovu tím plnohodnotným způsobem. Zkusit můžete různé prastaré tradice, u kterých se určitě pobaví celá rodina. Někdo každoročně lije olovo, které odhalí budoucnost, někdo zas krájí jablka kolmo ke stopce, aby se dozvěděl, jestli bude zdravý. Jiní zas hledají odpověď v tradici pouštění lodiček, tedy svíček s rozpůlenými vlašskými ořechy. Tato tradice vám totiž ukáže, jestli v příštím roce vycestujete nebo zůstanete doma.

Myšlenku kouzelných Vánoc jednoznačně dotáhnete tím, že letos pořídíte smysluplné dárky. Dnešní doba umožňuje mít vše kdykoli a kdekoli, takže dárek, za kterým stojí celý příběh mnohdy potěší víc než mnoho nepromyšlených dárků. Ideální způsob, jak obdarovat své blízké, je spojení s nějakým dobrým skutkem a podpoření toho, co má opravdu smysl. Může to být například e-shop neziskové organizace Loono (shop.loono.cz), kde naleznete opravdu unikátní kousky.

„Výtěžek z našeho charitativního prodeje pak podpoří pořádání workshopu ve firmách, školách a na festivalech, a my budeme v oblasti moct vyškolit ještě více lidí. A to, že prevence dokáže zachránit nejeden život jsme dokázali už téměř 50 příběhy,” doplňuje Kateřina Vacková zakladatelka neziskové organizace Loono, která sdružuje mladé lékaře a studenty medicíny za společným cílem – vést k prevenci.

Na co byste však během Vánoc neměli zapomínat je věnovat svůj čas, péči a pozornost i svým blízkým. Kdy jindy je vhodnější čas než když vše spí pod bílou peřinou, na stole je čaj s cukrovím a v televizi běží všechny oblíbené pohádky.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram