
Melouny, ač se jim říká často ovoce pro jejich sladkost, jsou vlastně zelenina. Melounů, které patří do čeledi tykvovitých jako třeba okurky, je mnoho druhů – dělí se podle barvy a tvaru. Dvě hlavní skupiny jsou vodní melouny a cukrové melouny. Vodní meloun je u nás oblíbenější – pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Obsahuje asi 91 % vody a jeho energetická hodnota je přibližně 140 kJ na 100 g dužiny. Cukrové melouny na jí na stejné množství dužiny asi 230 kJ – jejich plody jsou menší, žluté či zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou.
MYSLETE ALE TAKÉ NA ZDRAVÍ. VÍCE ZDE
Cukrový meloun má mnoho odrůd – například ananasový meloun má stejnou barvu slupky jako vodní, rozdíl je v barvě dužiny, která je žlutá a chutná jako ananas. Honeydew – tzv. medový meloun má zase žlutou kůru a zelenou dužinu – hodí se k parmské šunce či lososu. Cantaloupe je nejmenší ze všech druhů melounů, voní také jako ananas a podává se často s vanilkovou zmrzlinou. Ananas a papáju též připomíná meloun Charentais s meruňkově zabarvenou dužinou. Nádherně vypadá meloun Galia, s křížovitou žilnatinou na slupce.
Melouny se konzumují jako předkrm, nebo jako dezert po jídle. Hodí se při přípravě ovocných salátů a bowlí, do salátů s drůbežím masem nebo šunkou, k sýru i krabímu masu. Chutné jsou rovněž špízy s melounem – například s hroznovým vínem a sýrem. Osvěžující je rovněž sorbet z melounu, nebo ledový pohár. Meloun totiž chutná zejména dobře vychlazený.
Semínka – třeba z přípravy sorbetu nebo polévky – nevyhazujeme, dají se opražit a jíst – obsahují důležitou vlákninu.
HUNBOUT ZDRAVĚ, VÍCE ČTĚTE ZDE
Smlsněte si s námi na melounu
Tip: Ovocné saláty s melounem můžeme podávat v „misce“ z melounu – vydlabané melounové slupce.
Ovocný salát s melounem
Potřebujeme čtvrtku vodního melounu, 150 g jahod, 80 g rybízu (nebo angreštu), jablko, pomeranč, med na přislazení, 150 g kysané smetany a 50 ml vaječného koňaku. Ovoce pokrájíme na kostičky a přelijeme smetanou smíchanou s koňakem, kterou můžeme přisladit medem.
Melounový salát
Žlutý (cukrový) a menší červený (vodní) meloun nakrájíme na kostičky a přidáme na kostičky nakrájené 2 kiwi. Smícháme a přelijeme pak zálivkou z citrónové šťávy, medu a trošky vody. Zdobíme meduňkou.
Melounový sorbet
Malý vodní meloun vydlabeme – dužinu bez peciček rozmixujeme se 100 g moučkového cukru a šťávou z jednoho citrónu a v plastové nádobě necháme zmrazit. Během mrazení se má promíchat. Podává se přelitý vínem či sektem, anebo minerální vodou.
Polévka z galia melounu
Potřebujeme malý žlutý galia melounek, citrón, pomeranč, 200 ml jablečného moštu a ovoce na ozdobu (pár jahod, malin…). Melounek zbavíme semínek a rozkrájíme na plátky, které rozmixujeme s moštem. Do namixované polévky zamícháme na kousky nakrájené dílky pomeranče a citrónu a dáme chladit na několik hodin do ledničky. Polévku podáváme ozdobenou na talíři ovocem.
Tip Moda.cz: Melounová lahůdka
Dokonalou lahůtkou je podávat cukrový meloun k sušenému masu (salámu). Mezi uzeninami dnes již běžně narazíte na různé italské sušené šunky, Schwarcwaldskou šunku a další. A kombinace bílé bagety s tímto druhem salámu a s cukrovým melounem je naprosto dokonalá. Můžete z těchto ingrediencí připravit i lákavé jednohubky.