NON TOXIC: Jak si vyrobit přírodní mýdlo

NON TOXIC: Jak si vyrobit přírodní mýdlo

Jestliže se vám život bez chemie líbí stejně jako nám, pak vás jistě napadá, že si spoustu věcí můžete vyrobit doma sami. A my jsme se do toho s chutí pustili…

Přírodní mýdla jsou tím, co mě pro domácí výrobu nadchlo zatím snad nejvíce. Ale musím vás upozornit! Vyzkoušíte-li to jednou, budete to chtít zkoušet už pořád! Je to prostě návykové.

Nepouštěla jsem se do velkých alchymií, poradila jsem se ve svém okolí, načetla si informace na internetu a jela spíše zajeté recepty. Pro větší „mýdlové výstřelky“ si nechám prostor na příště. Co tedy budeme potřebovat? Základní recepty na internetu obvykle obsahují tři oleje. Kokosový, olivový a palmový. Z určitého přesvědčení jsem palmový olej zaměnila za bambucké máslo a mám z něj dvojí radost. Ale nyní už k věci.

 

Můžete si pro výrobu domácího přírodního mýdla zakoupit dřevěnou sadu, do které mýdlo odlijete a ve které jej pak budete krájet. Já jsem v tomto směru využila šikovnosti mého muže, který mi bedýnku „stloukl“ snadno a rychle doma. Pořizovací cena tedy vyšla na úplné minimum. Jestliže bedýnku nemáte, podle internetových rad můžete použít i třeba krabici od bot. Hlavní je nádobu „vystlat“ pečícím papírem.

Olejů budete potřebovat podle velikosti bedýnky. Já jsem většinou pracovala se 700 gramy až jedním kilem olejů. Pro začátek doporučuji zhruba takové množství, později si můžete vylívat třeba i krabice od kozaček.

Pro představu tedy jeden konkrétní recept:

Olivový olej (pomace) 300g
Kokosový olej 200g
Bambucké máslo 200g
NaOH (hydroxid sodný) 97g
Destilovaná voda 266g

Postup:

1) V první řadě si nachystejte všechno potřebné náčiní. Od ochranných brýlí, rukavic, nerezových nádob na vaření, digitální váhy až po tyčový mixér. Nezapomeňte na krabičku na odlití mýdla.

2) Na internetu najdete úžasnou tabulku, která vám pomůže se správným výpočtem množství olejů, hydroxidu sodného a destilované vody. VŽDY se této tabulky držte. V šesti bodech nastavíte požadované množství olejů, gramy a necháte to vypočítat. Konkrétně kolonky číslo 1, 3, 4 a 5 necháte v původním nastavení. U dvojky nastavíte gramy a v šestce zadáte oleje, které budete pro tvorbu mýdla používat. Poté kliknete na sedmý bod „Calculate Recipe“ a na „View or print recipe“. To vás odkáže na druhou stránku, kde se dozvíte vše o svém mýdle. Tedy kolik potřebujete množství hydroxidu sodného, kolik destilované vody, i to, jak moc bude vaše mýdlo pěnit, jak moc bude krémové a čistící a mnoho dalšího. Zkuste se držet v rozmezí stanových hodnot, a budete s výsledkem spokojení.

3) Nyní k samotné tvorbě. Odvažte si destilovanou vodu a do ní nasypte odměřené množství hydroxidu sodného. Nikdy nelijte vodu na hydroxid, ten by začal prskat a mohlo by vás to ošklivě popálit. Nezapomeňte na ochranné pomůcky a jakmile hydroxid ve vodě rozmícháte, pak místnost pořádně vyvětrejte. Čím méně toho vdechnete, tím lépe! Hydroxid se reakcí s destilovanou vodou ohřeje asi na 80 - 90 C° a pomalu začne chladnout. Vedle hydroxidu můžete zatím rozpustit tuhé oleje, tedy kokosový a bambucké máslo. Až budete mít téměř kapalné složení olejů, přidejte k nim i olivový. Je důležité oleje příliš dlouho neohřívat, protože následně potřebujete, aby měl hydroxid i oleje zhruba stejnou teplotu. Jakmile se jejich teplota bude pohybovat mezi 27 – 37 C°, pak nalijte rozpuštěný hydroxid do olejů. Opět ne naopak! A můžete začít tyčovým mixérem míchat. Hlídejte konzistenci olejů tak, aby směs vypadala asi jako krupičná kaše. Jakmile máte rozmícháno, můžete přidat výživné složky, jako například med, esenciální olej pro příjemnou vůni či extrakt z grepového jádra (ten někteří přidávají do základu k olejům). A také můžete přidat barvivo, které dodá mýdlu určitý šmrnc. Jelikož jde o přírodní mýdla, vybírejte z přírodních barviv, použijte domácí bylinky či třeba skořici, která pomohla ke krásné barvě i mně.

4) Po nalití do nádoby nechejte mýdlo 24 hodin tuhnout. Po této době jej můžete nakrájet a na bok obtisknout vlastní razítko či podpis. Já razítko zatím nemám, ale už se na něm také pracuje. A poté mýdla uložte na suché místo, kde budou 3-4 týdny tuhnout a zrát. Pro ověření můžete po určité době vyzkoušet, jak moc se hydroxid již odpařil a jak vysoké PH mýdlo má.

A tady už jsou mé výtvory. Na první pokusy to není tak zlé, co myslíte? Jen bych vám poradila, abyste bylinky (v našem případě levanduli) do mýdla nasypali a lehce ji tam přitlačili. Jinak vám odpadá stejně jako mně.

Zdoj:Vlastní a soapqueen 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram