Zajímavá historie spodního prádla

Zajímavá historie spodního prádla

Spodní prádlo je běžnou součástí šatníku každého z nás. Ale jak to celé vlastně začalo? Pojďte se s námi podívat do historie ženského spodního prádla.

Nebaví vás dějepis? Nemusíte se bát, s námi bude historie zábavou. Jaké zajímavosti mají právě začátky spodního prádla a co jste možná nevěděli?

Egypt, Řecko a Řím

V pravěku se lidé halili do kožešin před mrazem. Ve starověkém Egyptě chodili lidé polonazí a muži jen s bederní rouškou. Nahota byla tehdy velmi běžná a nikdo se moc nestaral o nějaké spodní prádlo. Starověké Řecko a Řím na tom byly podobně. Později byly ženy vykreslené na obrazech s kusem látky, která připomínala nynější podprsenku. Ženy si pod ňadra zavazovaly jemné látky, které fungovaly jako dnešní push-upky.

První vlaštovky

První kalhotky u žen vypadaly spíše jako dnešní kraťasy ke kolenům nebo do půli stehen. První šněrovací korzety vznikly ve 13. století. Nejspíše nepřekvapí ani to, že první spodní prádlo se objevovalo pouze v nevěstincích

V 16. století začaly ženy nosit spíše korzety z velrybích kostí, ale ty způsobovaly velké zdravotní problémy. Později to došlo tak daleko, že žena, která nenosila korzet, byla považována za společensky méně významnou. Všechny ženy chtěly být úzké v pase, a dokonce se uvádí, že tehdejší ideál byl 40 cm, místo dnešních 60 cm v pase.

Morální uvolněnost

Církev v otázce nahoty a spodního prádla byla velmi přísná. Proto se většina žen neodhodlala nosit spodní prádlo otevřeně a tento trend se rozjel až na přelomu 18. a 19. století. Do té doby spodní prádlo patřilo spíše pro služky, nevěstky a tanečnice. Na druhou stranu už v období renesance byly oblíbeným námětem odhalené antické bohyně. Proto vzniká otázka, kde začínala morální uvolněnost a do jaké míry tehdy existovala.

Ženy v akci

Objevovaly se různé varianty podprsenek, korzetů i kalhotek. V roce 1893 si Marie Tucek, Češka žijící v Americe, nechala patentovat prsní podpěru pod názvem „breatsupporter“. Podprsenka byla na ramínka se zapínáním na háčky. Jejímu nápadu ze začátku nikdo nevěnoval pozornost. V roce 1913 odstartoval první opravdový zájem o podprsenky, kdy Američanka Mary Phelps Jacob okouzlila na plese svým lepším vynálezem a předběhla tak Češku.

Dnešní doba

Dámské prádlo prošlo velkou změnou a začaly se používat látky jako bavlna, hedvábí a satén. Žijeme v jiné době a nikdo nám už nediktuje, co si oblékat a co je morálně nevhodné. Ženy si mohou vyjít s podprsenkou i bez a není to bráno jako pohrdání či nevkus. Korzety jsme vyměnily za pohodlné braletky, sportovní a krajkové podprsenky.

Zdroj foto: Pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram