Blanka Matragi je držitelkou ceny Gratias Agit 2014

Blanka Matragi je držitelkou ceny Gratias Agit 2014

Přední česká módní návrhářka Blanka Matragi se od dnešního dne může pyšnit oceněním Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Česká módní návrhářka Blanka Matragi, působící převážně v Libanonu, obdržela „cenu za šíření dobrého jména České republiky“.

O propagaci naší země a svého estetického vnímání se věhlasná módní návrhářka snaží již 35 let a jde jí to na výbornou. Není tedy divu, že ocenění poputuje právě do jejich rukou. Ceny letošním laureátům předá již dnes, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

Matragi žije od 80. let na Blízkém východě, kde také pracuje. Její okázalá tvorba zasáhla srdce tamních králů, emírů a šejků. Netrvalo dlouho a vypracovala se na dvorní návrhářku jejich žen, pro které navrhuje exkluzivní couture modely svatebních šatů a večerních toalet.

Některé modely zapůjčené přímo z královských rodin je dokonce možné zhlédnout v expozici Obecního domu v Praze, kterou mimo jiné s vlastním výkladem provází i samotná návrhářka. Dlouhodobá výstava nazvaná Timeless, tedy nadčasová, potrvá až do konce letošního roku a je zde k vidění část dlouholeté tvorby české návrhářky, včetně šatů z poslední „pohádkové“ kolekce nazvané Znovuzrození Fénixe.

Couture kolekce obsahuje 60 modelů krátkých koktejlků i velkých večerních šatů s ruční výšivkou a podmalbou návrhářky.

 

 

Blanka Matragi se ale se stejnou láskou, kterou dokazuje ve své oděvní tvorbě, věnuje i svému původnímu řemeslu a sice umělecké sklářky. Její estetické cítění se tak projevilo i na skleněných šatech v nadživotní velikosti, představených před dvěma lety na mezinárodním sklářském sympoziu.

VÍCE O BLANKA MATRAGI ČTI ZDE

 
Skleněné šaty Blanky Matragi se uchází o své místo v Guinnessově knize rekordů

V letošním roce si pro nás módní návrhářka připravila skleněné klobouky, které představí v rámci sklářských workshopů 13.-15. června v Novém Boru, kde pokračuje exkurze do světa českého designu Meet Czech Design.

VÍCE O BLANKA MATRAGI ZDE

Zdroj: ct, blankamatragi

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram