Christian Dior Haute Couture jaro 2018 na šachovnicovém poli

Christian Dior Haute Couture jaro 2018 na šachovnicovém poli

Modelky na přehlídce Haute Couture Christiana Diora by bez prodlev mohly vyrazit na velmi honosný maskový bál. 

Šach mat

Sarah Mower pro Vogue o jarní Haute Couture kolekci Dior napsala, že se jedná o surrealistický sen v černo-bílé. S tím nejde jinak než souhlasit. My přidáváme i to, že modely Marie Grazie Chiuri byly nebesky nádherné i pekelně atraktivní. Proklatě skvělé použití nesmrtelné kombinace černé a bílé se vyplatilo. Návrhářka však zašla ještě dál - využila motiv šachovnicového pole. Ten pokryl jak módní molo, tak některé z modelů. Ptáte se na výsledek? To snad ani nemusíte!

Surrealistická myšlenka

Ztotožnění se s nosnou myšlenkou surrealismu je nezpochybnitelná. Surrealismus hodně hovoří o snech a podvědomí a často také souvisí se ženským tělem, a i k módě má velmi blízko. Jeho vliv byl patrný v ostrých konturách a liniích modelů. Trochu tajemnosti a hloubky podvědomí dodaly jednotlivým modelům, a ve výsledku celé kolekci oční masky, který ještě zdůraznily napjatou atmosféru. Scénu netvořila jen šachovnicová podlaha, ale také zrcadlový strop, v němž se vše dokonale odráželo a z něj zavěšené modely lidských rukou, nosu nebo uší. Modelky obuly zlaté páskové sandálky a pod ně oblékly jemně síťované černé punčochy - kdyby někdo pochyboval o doladění do nejmenšího detailu, už nemusí.

Struktura zvítězila

Když na okamžik odhlédneme od skvostně zpracované scény, poutavých masek a všech dalších (vedlejších) aspektů, které z kolekce o více jak sedmi desítkách modelů udělaly jednu z nejlepších této sezóny, je čas prohlédnout si šaty samotné. Vedle kalhotových kostýmků precizně ušitých z lesklých pevných materiálů, takže bezchybně držely své tvarování, kolekce spočívala zejména v dlouhých šatech. Pas zdůrazňovaly tenké pásky, sukně volně splývaly. Párkrát jsme na nich zahlédli šifon, občas i tyl, který návrhářka spojila s pevnou látkou se šachovnicovým potiskem. Chiuri si vyhrála jak s jemně tkanou krajkou, tak s provokativním páskováním, díky kterému bylo vidět i to, co jindy zůstává zahaleno. 

Jarní Couture kolekce Christian Dior ovládla hru jako opravdová dáma. A ti ostatní? Tentokrát se budou muset smířit z rolí pěšců.

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram