Cristóbal Balenciaga - někdy zapomínaný návrhář, který inspiroval svět

Cristóbal Balenciaga - někdy zapomínaný návrhář, který inspiroval svět

Tvořil, aniž by následoval módní trendy. Přesto jeho šaty byly ve své době dražší než od ostatních návrhářů. Získal si zaslouženou pozornost a inspiroval celý svět. Cristóbal Balenciaga.

Narodil se ve Španělsku a nejdříve otevřel módní dům v San Sebastianu, časem se rozmáhá i do Barcelony a Madridu. S propuknutím španělské občanské války odchází do Paříže. Zde zakládá vlastní módní dům, který je otevřen i během druhé světové války. Společně s Givenchy se proslavil především uváděním kolekcí o měsíc později, jelikož měl velkou obavu z kopírování jeho práce. 4 roky před vlatní smrtí salón zavírá, protože nedokáže ufinancovat zvyšující se náklady.    

 

Cristóbal Balenciaga byl puntičkář. Věnoval zvýšenou pozornost všem střihům, přehybům, detailům. Rád si s látkami pohrával a tak je řasil, překládal a nejrůzněji tvaroval. Nenásledoval módní trendy. Vytvářel si vlastní, jednak věřil vlastnímu úsudku a vidění módy a jednak tvořil šaty pro zákaznice tak, aby jim byly pohodlné. Často navrhoval tuniky a empírové linie - vyhovovalo to totiž jak starším tak i mladým zákaznicím. 

 

Látky si nechával dovážet z Asie a tak ho, stejně jako většinu návrhářů té doby, ovlivnil Orient. Zároveň se v jeho modelech odrážela inspirace v rodném Španělsku. Kupoval modely od Coco Chanel nebo třeba Madeleine Vionnet, vozil je do Španělska a tam je přešíval a upravoval pro své zákaznice. 
Jeho vliv je zřetelný dodnes, nejvíce ale inspiroval asi Huberta de Givenchy nebo Rodrigueze. 

 

Hlavní dnešní designérkou módní značky Balenciaga je Isabelle Guichot. Zároveň pod touto značkou navrhuje Alexander Wang. 

 

Zdroj: Nejvlivnější světoví módní návrháři
google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram