Divadelní debut Radima Špačka

Divadelní debut Radima Špačka

Prožijte příběh lásky na pozadí arabsko-izraelského konfliktu v divadelním debutu filmového režiséra Radima Špačka.

Oceňovaný filmový režisér a dokumentarista Radim Špaček, uvede svou vůbec první divadelní inscenaci, zpracované podle adaptace románu Milenec Avrahama B. Jehošuy, který patří k nejznámějším izraelským prozaikům současnosti.

Radim Špaček, autor filmu Mladí muži poznávají svět, odehrávající se během války v bývalé Jugoslávii a držitel Českého lva za snímek Pouta (2009) zpracoval vynikající bestseller Avrahama B. Jehošuy. Ten patří k nejznámějším izraelským prozaikům současnosti a spolu s Amosem Ozem je nejpřekládanějším izraelským spisovatelem. Milenec vyšel v roce 1977 a byl autorovou románovou prvotinou.

Děj se odehrává v roce 1974 v Haifě, těsně po skončení Jomkipurské války, která začala šokujícím útokem Egypta a Sýrie na Izrael. Arabsko-izraelský konflikt a poválečné pozadí tvoří tematickou kulisu vyprávění neobvyklého osobního příběhu. Hlavní hrdina Adam hledá milence své ženy, který byl odvelen do války, ale nevrátil se a nikdo o něm nemá zprávy. Pátrání po něm se stává zároveň hledáním vlastní identity, svého místa na světě i cesty ze samoty. Příběh neobyčejné lásky, která se vymyká všem pravidlům a normám, která je nelaskavá a nepohodlná podobně jako izraelský poválečný stav společnosti, avšak pro kterou přesto postavám stojí za to žít.