Kšiltovky: Jejich historie i aktuální podoba

Kšiltovky: Jejich historie i aktuální podoba

Již brzy uplyne téměř 160 let od doby, kdy se začaly nosit první předchůdkyně dnešních kšiltovek. Tenkrát symbol baseballu, dnes symbol hip-hopu. Jaký byl vývoj tolik oblíbené pokrývky hlavy?

V roce 1860 poprvé hráči amerického týmu Brooklyn Excelsiors nasadili na hlavu čepice, ze kterých později vznikly dnešní kšiltovky. Mezi první úpravy, díky kterým se staly tak populární mezi obyčejnými smrtelníky, se řadí vylepšení v podobě pásku na zapínání, kterým bylo možné regulovat obvod kšiltovky a přizpůsobit ji tak různé velikosti hlavy. Sportovní kluby, ať již baseballové či basketbalové, měly do té doby monopolní vliv. Každý klub měl jasně daný design kšiltovek od barev až po loga, která je zdobila. Tomu ale dávno odzvonilo. Barvy se dnes mění podle stylu a aktuální poptávky, ale samotná podoba se za ta léta vlastně až tolik nezměnila.

Největším prvkem, který bude dělit majitele kšiltovek na dva tábory, je samotný kšilt. Rovný nebo prohnutý? Okolo 40. let minulého století se na místo plátna do kšiltu začala vkládat umělá hmota, která byla mnohem více pružnější a kšilt se tak dal mnohem lépe tvarovat. Klasika v podobě rovného kšiltu je mnohem rozšířenější mezi hiphopovými nadšenci a všemi, kdo si v ruce nosí skate. Naopak prohnutý kšilt je mnohem více oblíbený mezi ženskou populací. Lépe pod něj naaranžujete vlasy a hlavně modely s rovným kšiltem bývají o něco větší. To, že si díky němu navíc chráníte oči před sluncem, je velkým bonusem.

Asi nejznámějším modelem je 59Fifty, který se váže k tradici značky New Era. Tento model byl představen v roce 1954. V té době se ovšem jednalo o čepice, které byly určeny jen pro hráče. Dnes je tento model velice oblíbený nejen mezi fanoušky sportovních týmů ale i širokou veřejností.

pinterest.com; madestatusclothing.com; snowboardel.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram