NON TOXIC: Thiazolinony, aneb další jed v běžně dostupné kosmetice

NON TOXIC: Thiazolinony, aneb další jed v běžně dostupné kosmetice

Studovat každou maličkost, která je obsažená v mýdle na ruce, v šampónu či sprchovém gelu není snadné. Nové vědomosti a trpělivost však vrátí vašemu zdraví mnohé! HLASOVÁNÍ POD ČLÁNKEM!

Nejpoužívanější konzervant ze skupiny thiazolinonů jménem Methylisothiazolinone, známý také pod zkratkou MI a methylchloroisothiazolinone, známý pod zkratkou MCI, jsou momentálně vidět nejčastěji a to jak v běžných kosmetických produktech, tak v produktech osobní hygieny a také v pracích prostředcích. Pokožce ve skutečnosti škodí, vysušuje ji, způsobuje rudé fleky na kůži a u citlivých lidí kůže po koupelí dokonce pálí, nebo vyvolává vyrážku či ekzém. A to ještě není to nejhorší. Methylisothiazolinone se bohužel běžně objevuje i v dětské kosmetice, u dětí pak způsobuje nemalé reakce, protože jsou mnohem citlivější a jejich kůže absorbuje víc, než kůže dospělého. Lékaři si pak s takto malými dětmi neví rady a takové reakce následně řeší zbytečně drastickými mastičkami v podobě kortikosteroidů, které ale nic neřeší. Dokud totiž neodstraníte ze všech produktů látku, kterou je reakce způsobena, nezbavíte se ani nepříjemného ekzému.

Podle nařízení komise Evropské unie č. 1003/2014 ze dne 18. září 2014 je směs látek methylchloroisothiazolinone (a) methylisothiazolinone s chloridem hořečnatým a dusičnanem hořečnatým v současnosti povolena jako konzervační přísada ve všech kosmetických přípravcích v koncentraci nejvýše 0,0015 % směsi v poměru 3:1 látek methylchloroisothiazolinone (a) methylisothiazolinone. I přes „nízké“ limity musíme myslet na to, že se tyto látky objevují v mnoha prostředcích včetně pracích gelů a prostředků na mytí nádobí, obvykle tedy již ráno překročíme povolený limit, jelikož se nám tyto malé jedy nakumulují a i nejnižší hodnoty překročí každý den velice rychle.


Více na téma NON TOXIC - KLIK -


Bohužel se MI běžně objevuje i v dětské kosmetice, načež se často vyrážky a ekzémy u malých dětí ze strany doktorů zbytečně řeší drastickými mastičkami v podobě kortikosteroidů.

Podle mnoha výzkumů právě MI způsobuje autoimunitní onemocnění kůže, které se projevuje nejenom ekzémem. Často si myslíme, že reagujeme na složky v potravinách, ale jsou tu „maličkosti“, které používáme každý den, aniž bychom si uvědomovali, co přesně obsahují. MI najdete nejenom v mýdlech a šamponech, jako například Pantene, Head and Shoulders, Clariol i Body Wash pro děti od značky Suave, který je označen jako „Hypoalergenní“ a bezpečný pro citlivou dětskou pokožku, ale také v dekorativní kosmetice, kde má prodlužovat dobu trvanlivosti. Thiazolinony najdete i v dětských krémech značek Pufik a Alpa, nebo také v regeneračním sprchovém gelu Lactovit Lactourea. Bohužel se tyto látky objevují i v některé kosmetice obchodních řetězců Tesco, či značky Lilien. Proto je nezbytné číst příbalové letáky. Nápisy „Hypoalergenní“, „Dermatologicky testováno“ či „Vhodné i pro novorozence“ ještě neznamenají, že to tak ve skutečnosti je. Bohužel!

Thiazolinony jsou ale obsaženy i v některých prostředcích na mytí nádobí i pracích gelech. Do kontaktu s ním tak přijdete naprosto všude, tedy i v restauracích a obchodech. Navíc právě prostředky na praní nemají povinnost uvádět kompletní složení. Nejenom tedy, že se Thiazolinony objevují i v produktech označených jako „Přírodní“ či „Bio“, ale někdy je opravdu složité je vypátrat.

Thiazolinony jsou v dnešní době rozsáhlým a velmi oblíbeným konzervantem, se kterým se tedy můžete setkat v celé škále produktů, včetně dětské kosmetiky. Evropská unie sice snížila limity jejich použití, ale z hlediska efektivity zatím nařízení nepřináší slíbené ovoce. Podle určitých zdrojů je z celkové populace na tyto látky alergických již 15 % lidí. Pozornost byste jim měli věnovat již proto, že se jedná o neurotoxickou látku, která opravdu ohrožuje zdraví každého člověka a může hrát svou roli při vzniku Alzhaimerovi choroby, nemoci jater či ke vzniku rakoviny. U těhotných žen pak tyto látky v delším kontaktu způsobují abnormální vývoj mozku dítěte.

Je opravdu děsivé věřit, že kosmetické výrobky, které používáme denně my i naše děti nezpůsobí více škody než užitku. Bohužel to tak je, a proto je nezbytné pečlivě sledovat složení všeho, co si domů kupujete. Jakmile na výrobku neuvidíte detailní složení, pak ho vůbec nevkládejte do nákupního košíku.

Jak zjistíte, že jste na Thiazoliny alergičtí? Nechejte si udělat epikutánní testy, možná zjistíte nové příčiny vašich problémů, které jste doposud nevypátrali.

VÍCE O ZDRAVÉM TÉMATU NON TOXIC - ZDE -

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram