Rozhovor redaktorky moda.cz s italským módním návrhářem Francem Ciambellou

Rozhovor redaktorky moda.cz s italským módním návrhářem Francem Ciambellou

Naše redaktorka v Itálii navštívila italského návrháře Franca Ciambellu

Jak jste se stal módním návrhářem a jaké byly Vaše začátky?
První kroky jsem udělal v krejčovství mé matky a tety, kde jsem se mohl dotýkat látek, mohl jsem se seznámit s jejich strukturou a mohl jsem si prohlížet lesklé módní časopisy. Časem se stalo toto místo mým útočištěm. Móda se pro mě stala inspirací, jak chápat  krásu, emoce a svět módy.

Krátce po studiích na Evropském institutu designu a poté, co jsem otevřel v roce 1992 svůj první ateliér v Civitavecchia a díky pomoci módního návrháře Chino Berta, jsem byl v červenci 1994 představen na první "Haute Couture kolekci v Římě", inspirované postavou anděla.

Na čem v současné době pracujete?
Ve svém ateliéru v Civitavecchia se snažím plnit sen každé ženy. Vytvářím její osobnost a styl, to vše charakterizuje moje modely. Ať už se jedná o modely pro neznámé nebo známé osobnosti, jako jsou třeba herečka Elena Sofia Ricci nebo zpěvačka Tosca.
Kromě práce na projektech, které vytvářejí módní styl, pokračuji ve své pedagogické činnosti na Evropském institutu designu v Římě a pracuji jako módní expert pro satelitní kanál HSE24.

Podle jakých kritérií vybíráte materiály?
Miluji  hrát si a kombinovat  materiály. Vytvářím stále nové kombinace s použitím tradičního šití, ale mám rád i experimentování, kde spojuji hedvábí s kůží, hedvábí s krajkou, žoržet s kůží a tím vznikají krásné a zajímavé modely.

Nemáte někdy pocit, že někdo kopíruje Váši práci?
Každý můj model představuje něco jiného a je identický. Rychle odhaduji potřeby každého zákazníka a pro něj vytvářím jedinečnou a moderní identitu přes moji tvorbu. Moje modely mají také certifikaci "100 % Made in Italy".

Kde stálé berete inspiraci, kterou neustále okouzlujete?
Inspiruji se cestováním, čtením, výlety, písněmi, zkušenostmi. Moje tvorba byla vždy inspirována tématy, které se vztahují k lidské přirozenosti. Rád vnímám ženskost, romantiku plnou světel a stínů, kterou jsme fascinováni a kterou máme každý v sobě. Líbí se mi u žen jejich andělský vzhled, ale vytvořením modelu z ní udělám ženu velmi bláznivou a svůdnou.

Co připravujete nového a na co se můžeme těšit?
Mé přání do budoucnosti je tvořit každý den. Pracuji  velmi tvrdě, snažím se spojovat kreativitu s konzistencí a stylem, který vyjadřuje mé životní zkušenosti. Vybral jsem si toto povolání, ve kterém chci vyjádřit touhu a krásu, která je v každém z nás.

Děkuji za rozhovor. Italský překlad

francociambella.com/