VAN GRAAF: Daniela Pešková a Filip Jakab

VAN GRAAF: Daniela Pešková a Filip Jakab

"MBPFW16 a hlavní cena designérské soutěže VAN GRAAF"

Daniela Pešková a Filip Jakab posouvají spolupráci o úroveň výše.

Daniela Pešková a Filip Jakab představili novou kolekci F/W 2016/2017 v rámci soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2016 na Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

Výhra v této soutěži návrhářům kromě finanční odměny 30.000 Kč zajišťuje účast na příštím Mercedes-Benz Prague Fashion Week v září 2016. Kolekce je debutem jejich kreativní spolupráce, ve které budou pokračovat i pro příští sezónu SS 2017. Spojení obou designérů lze chápat jako symbiózu mezi dvěma odlišnými přístupy. Danielina tvorba se vyznačuje konceptualismem, hrou s logikou, detailem a překračováním hranic.

Pro Filipovu tvorbu je specifická expresivita, experiment s materiálem, hledání chyby a averze k jistotě nastavené “bigotní módností”. V průběhu spolupráce návrháři pracovali s dekonstruktivním přístupem, který je nezávisle na sobě typický pro jejich tvorbu od sezóny F/W 2015/2016. Důraz kladou na vnímání krásy v nedokonalostech a odchylkách. Posunují tím vnímání hranic dokonalosti a krásy nastavených společenskou normou. Zapojují do své kampaně atypické modelky a modely, aby tak rozšířili formu prezentace oděvu a narušili standardní vnímání ikon nejen v České republice.

Daniela a Filip jsou studenty magisterského studia Designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Prvním impulsem k jejich spolupráci bylo ateliérové zadání semestrálního projektu UMPRUM. Zadání mělo reflektovat návstěvu Japonska a jeho zásadní myšlenkové směry, z nichž studenti čerpali inspiraci. Díky podobnému přístupu ke konceptům klidné síly, myšlení Wabi Sabi a japonské umělecké skupiny 70. let Mono-ha, se Daniela s Filipem rozhodli spolupracovat.

Významným bodem je práce s novou formou technologie, která spočívá v lepení a spojování starých a nových materiálů. Návrháři pracovali s materiály, které jsou význačné svým původem a jediné svého druhu, neboť se vážou na osobní vzpomínky, a proto mají nevyčíslitelnou citovou hodnotu. Prezentace F/W 2016/2017 se tedy pohybuje na pomezí mezi ready-to-wear a kolekcí, kterou můžeme zařadit do couture.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram