Nadčasové a udržitelné obaly oblečení, kosmetiky a doplňků jsou trendem i nutností

Nadčasové a udržitelné obaly oblečení, kosmetiky a doplňků jsou trendem i nutností

Ekologické, nadčasové, odolné a šetrné k naší planetě jsou nové technologicky vyspělé obaly, které pronikají i do světa módy. Plastům ničících planetu, především oceány, pomalu odzvonilo. Co je nahradí?

Je na čase ulevit planetě Zemi

Ožehavé téma poslední doby se začalo nenápadně dotýkat i módního světa. Přesycenost trhu plastem je znatelná na poškození přírody a znečištění oceánů. V mnoha zemích se nyní řeší, co s plastem, který se vytřídil, a jak ho omezit v běžném životě. Několik značek přichází s myšlenkami na náhradu plastových obalů papírem, speciálním bio materiálem, který vypadá jako umělá hmota, ale za 6 měsíců se z něj stane kompost nebo sáčky z přírodních materiálů, které je možno znovu použít. Samozřejmostí je nekupovat pokaždé v obchodě igelitku, ale nosit si tašku svou. Nejlépe tu, která není vůbec z plastu.

Nebezpečné plasty v mořích a oceánech

Plast způsobuje dlouholeté problémy například v Indonésii, ale nejen tam. Podmořští živočichové žijí ve znečištěných vodách a PVC se dostává do jejich zažívacího traktu. Lidé nakažené ryby a plody moře později konzumují. Zdravotní problémy na sebe nenechávají dlouho čekat. Do budoucna je to katastrofální vize.

Moderní doba má technologie, které pomohou

Udržitelnost obalů v módě je novinkou. Pokouší se ji prosadit někteří návrháři i značky. Jelikož se jedná o neprobádané území, tak se teprve vymýšlí nové materiály, které by stejně kvalitně nahradily plast. Zkoumají se technologie. Podle slov ředitele Toma Szaky recyklační společnosti TerraCycle si žena v roce 1920 zakoupila šaty 2krát až 3krát do roka. Nyní je to až 65krát. Tím vzniká i přemíra obalů. Nový projekt Loop od stejné společnosti nyní realizuje převratný koncept se známými firmami, jako například Pantene, na znovu použití obalů.

Musí se začít od počátku a změnit smýšlení veřejnosti

Recyklování plastů je výborným způsobem, jak PVC oddělit od zbytku dalších materiálů, ale neřeší to jeho přemíru. Pro opravdovou změnu se musí začít na začátku řetězce: omezení celkové produkce plastů, nahrazení ekologickou alternativou a změna smýšlení veřejnosti. Udržitelné sáčky na zeleninu se již dají koupit v obchodech i u nás. Papírové tašky jsou také skvělou volbou. Výrobky z použitých obalů jsou inovativním způsobem využití artificiálního materiálu. Velkou pomocí v ČR by byla i možnost recyklovat umělé lahve.

Kompostovatelné obaly jsou klíčem k úspěchu

Velkou roli zde hrají moderní technologie, které dokážou zpracovat směs materiálů tak, aby vypadaly jako PVC, ale nejsou tak škodlivé vůči planetě Zemi. Velký boom zažívají ekologické produkce obalů, které neškodí a za několik měsíců se z nich stane kompost. Zářným příkladem kompostovatelných obalů je výrobce Tipa. Mnoho značek si s myšlenkou zatím jen pohrává, protože ekologický obal bude pro mnohé znamenat ztrátu luxusního balení, jiný druh materiálu, a to může poškodit jejich profit.

Zdroj; pinterest.com, tipa-corp.com, vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram